Jablko patří mezi běžné ovoce, které je dostupné po celý rok. Přemýšleli jste ale někdy o tom, že není jen chutné a šťavnaté, ale i tělu prospěšné? Někteří odborníci tvrdí, že stačí jedno jablko denně a vyhne se vám téměř každé onemocnění. 

Dodává našemu tělu prospěšné látky

Jablko je nejen chutné, ale především je zdrojem vitamínů, antioxidantů a minerálů. Hlavně je zdrojem vitamínu C, který je důležitý nejen pro naše svaly a kosti, ale také se podílí na posílení imunitního systému či snižování hladiny cholesterolu. Dále obsahuje vlákninu, která podporuje činnost střev a dobré trávení. Neméně důležitý je draslík, který pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle, ale je také důležitý pro činnost cév, svalů a ledvin.

Detoxikuje tělo

Již zmíněný vitamín C se nachází hlavně v čerstvém ovoci a zelenině. Spolu s vlákninou jsou prospěnými antioxidanty, protože na sebe dokážou vázat škodlivé látky a odvádět je z těla ven. Pokud patříte mezi ty, kteří snědí jablko, ale předtím se zbaví slupky, měli byste vědět, že se tím ochuzujete o velký podíl vlákniny, který je v ní obsažený.

Antioxidanty dále napomáhají proti nemocem

Již zmíněné prospěšné látky jsou důležité pro odolnost našeho organismu. Chrání naše buňky před škodlivými vlivy a snižují riziko vzniku různých onemocnění, jako je rakovina (především tlustého střeva) nebo různé srdeční choroby. Bojují i s projevy stárnutí, s vysokým krevním tlakem nebo cholesterolem. Také podporují trávení a příznivě ovlivňují činnost střev. Jsou ale důležité i pro podporu imunity.

Kromě prospěšných vlivů na tělo mají i mechanický účinek, neboť kousáním jablka se čistí a sílí náš chrup.

Podporuje hubnutí

Tento druh ovoce je skvělou volbou, pokud se snažíte hubnout nebo hledáte náhradu za sladké. Samozřejmě vám nenahradí chuť čokolády, ale i malé jablko má sladkou chuť. Navíc vás, na rozdíl od čokolády, zbaví pocitu hladu, protože obsahuje dostatek vlákniny a vody. Jeho výhodou je, že je málo kalorické, má nižší obsah cukru, a přitom je nutričně bohaté.

Energetická hodnota pro představu: 100 g jablko = 238 kJ, 100 g běžné mléčné čokolády = asi 2 222 kJ

Má různá využití v kuchyni

Jablka můžete jíst přímo syrová se slupkou, ale i strouhaná, vařená či pečená. Snadno si z nich vyrobíte šťávu nebo džus. Hodí se i do ovocných salátů v kombinaci s dalším ovocem, ale jsou ideální i ve slané kombinaci, třeba k masům a omáčkám. Jejich nespornou výhodou je, že jsou dostupná po celý rok. Můžete je dlouhodobě uchovávat a využívat podle vlastních potřeb.  Navíc existují různé odrůdy, které se liší nejen barvou, ale hlavně chutí.

Tak co, už jste také dostali chuť zakousnout se do jablka?

Autorka se tématem dlouhodobě zabývá a čerpá ze svých zkušeností.