Japonský zelený čaj hojicha sklízí úspěchy nejen proto, že pomáhá snižovat úzkosti či stres, ale také proto, že se pyšní jedinečnou chutí získanou pomalejším pražením. Jaké jsou další účinky hojichy a v čem tkví originalita tohoto nápoje?

Co je to hojicha?

Označení hojicha se, stejně jako matcha, vztahuje k lístkům zeleného čaje. V tomto případě se však jedná o praženou variantu, která dá vyniknout výraznější chuti. Proces výroby je tak podobný jako u kávy. S kávou má hojicha společné i to, že obě rostlinky obsahují kofein, hojicha však v daleko menší míře, a tak se dokonce doporučuje před spaním těm, které trápí nespavost. Zatímco vůně by se dala přirovnat k mořským řasám, chuť je příjemně oříšková a vyhledávaná zejména v hojicha latté, a to v teplé i studené verzi. Kromě čaje nebo oblíbeného latté se však z hojichy vyrábí také různé sladkosti, jako je čokoláda, zmrzlina nebo sušenky.

Recept na hojicha latté

Obyvatelé Japonska si hojicha latté dopřávají jak doma, tak v populárních kavárenských řetězcích, jako je Starbucks. Oblíbenou pochoutku si však můžete dopřát i vy, a to z pohodlí domova, jak na to?

Potřebné ingredience:

  • 1 lžička hojichy
  • ½ šálku vody
  • ½ šálku rostlinného mléka
  • ½ lžička medu

Postup:

Do uvařené hojichy přidejte med a společně promíchejte. Na závěr přilijte horké mléko a opět všechny ingredience dostatečně promíchejte. A pak už jen na zdraví!

Zdravotní benefity spojené s konzumací hojichy

Díky tomu, že hojicha obsahuje mnoho antioxidantů, pomáhá chránit tělo před poškozením volnými radikály. Dalším benefitem, který zelený pražený čaj nabízí, je předcházení zácpě a podpora trávení. Zejména však hojicha pomáhá snižovat stres a úzkosti, čímž zároveň přispívá ke zlepšení nálady. V neposlední řadě dodává energii, avšak v jemnější a pro tělo zdravější formě, než jak je tomu v případě pití kávy. Obecně hojicha na lidské tělo působí obdobně jako matcha, jejíž popularita však sahá daleko za hranice Japonska.

Několik zajímavostí o tomto praženém čaji

Hojicha je často součástí populárních japonských čajových ceremoniálů, během kterých se servíruje v malých keramických konvičkách. K ceremoniálu patří i tradiční japonské cukrovinky, jako jsou dezerty plněné pastou z červených fazolí. Neexistuje pouze jeden, nýbrž hned několik druhů hojichy, které se různí zejména zbarvením a chutí. Populární jsou také čajové směsi, ve kterých je hojicha nakombinována s mladými lístky čajovníku nebo s bylinkami.

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.