Velikonoční výzdoba domovu vdechne nový život a propůjčí mu tu pravou sváteční atmosféru. A pokud máte alespoň trochu volného času, můžete si některé z dekorací klidně vlastnoručně vyrobit. Procvičíte si zručnost svých prstů, příjemně pročistíte hlavu, a navíc se svátečně naladíte.

Nechte rozkvést parapety

Velikonoce jsou svátky jara, a tudíž jsou neodmyslitelně spojeny s probouzející se přírodou. Kromě nabarvených kraslic či tradičního čerstvě upečeného beránka proto nezapomínejte ani na květiny. Pohled na jejich něžnou krásu vždy potěší. Přítomnost květin navíc domov krásně zútulní.

Venkovní okenní parapety můžete ozdobit osázenými truhlíky. A protože je počasí touto dobou ještě nestálé a může nás zaskočit mrazíky, zvolte raději odolné druhy květin, kterým nízké teploty neublíží. Vhodnou volbou jsou třeba otužilé macešky, stejně jako jarní cibuloviny (například hyacinty, narcisy či tulipány).

Kyticí řezaných tulipánů nebo větvičkami rozkvetlých kočiček můžete nádherně oživit i velikonočně prostřený stůl.

V mnoha domácnostech je zvyklostí pěstovat na Velikonoce svěží zelenou řeřichu. Také ona se může stát snadno nápaditou dekorací, pokud ji zasejete do prázdných skořápek od vajíček. Jednoduše vnitřní část skořápky vyložte kouskem vaty, nasypte na ni semínka řeřichy a nezapomeňte je udržovat neustále vlhké. Během krátké doby vyklíčí a skořápka se promění v miniaturní bylinkovou zahrádku.

Nezapomeňte ani na vchodové dveře

O Velikonočním pondělí vyráží dům od domu malí i větší koledníci s pomlázkou. A jistě zazvoní také na vaše dveře. Přivítat je můžete nejenom tradiční ošatkou s kraslicemi, ale rovněž velikonočně vyzdobeným vchodem.

I velice efektní dekorace může vzniknou poměrně jednoduše. Do velkého květináče vložte zeminu a do ní po obvodu nádoby zapíchejte přibližně stejně dlouhé větvičky kroucené vrby nebo rozkvetlých kočiček. V horní části je poté svažte barevnou stužkou a podle vkusu ozdobte zavěšenými malovanými kraslicemi.

Samotné vchodové dveře rázem ožijí, pokud je ozdobíte věnečkem. Také do jeho výroby se můžete pustit úplně sami. Stačí si pořídit slaměný či proutěný korpus, mít po ruce tavnou pistoli a komponenty ke zdobení. Co na věneček nalepíte, je už pouze na vás, fantazii se meze rozhodně nekladou. Použít můžete třeba prázdné skořápky od vajíček nebo celá vyfouknutá a nabarvená vejce. K dozdobení se hodí březové větvičky, vrbové proutí, barevné stužky, umělé květiny či peříčka.

Tipy pro šikovné švadlenky

Jestliže doma máte šicí stroj, můžete se pustit do výroby velikonočního bytového textilu, ať už látkového ubrusu a prostírání na stůl nebo třeba nových povlaků na polštářky. Domovu budou nejvíce slušet typické jarní barvy, tedy žlutá a zelená. Sázkou na jistotu je rovněž nesmrtelný kostkovaný vzor a motivy jarních květin.

Vlastnoručně můžete ušít také látkový pytlík pro koledníky, do kterého jim vložíte připravenou pomlázku.

A jestliže si netroufáte usednout za šicí stroj, zkuste tvoření z filcu. Možností je nespočet, a pokud se nekamarádíte ani s jehlou a nití, jednoduše při práci použijte lepidlo na textil. Z filcu lze vyrobit třeba ozdobné zápichy do květináčů ve tvaru zajíčků nebo barevných vajíček.

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních zkušeností.