Pro někoho je šalvěj nezbytným pomocníkem při bolesti v krku nebo zánětu dásně. Někdo jiný na ní nedá dopustit jako na aromatickou bylinku, která podtrhne chuť masitých pokrmů. Jedno je jisté, tato rostlina má spoustu využití a pozitivních účinků na naše zdraví.

Šalvěj lékařská neboli babské ucho

Je to léčivá rostlina, která se dá pěstovat i v našich podmínkách. Její aroma je velmi výrazné a chuť je typicky nahořklá. Z rostliny využijete celou nať, ale i čerstvé nebo sušené listy. Má různé formy využití, především pro vnitřní dezinfekci, například při bolestech a zánětu v krku nebo dutiny ústní, poranění v ústech či při bolestech zubů. Ale využijete ji i zevně, například při různých kožních problémech.

Pokud ji nechcete pěstovat, seženete ji i v lékárně v různých formách, třeba kloktadlo, sirup či tobolky.

Pozitivní vlivy využití šalvěje

  • Přispívá ke zdravému fungování dýchacích cest
  • Napomáhá proti respiračním onemocněním
  • Má bakteriální a antiseptické účinky
  • Podporuje imunitu a zdravou obranyschopnost
  • Má pozitivní vliv na zdravé trávení, funkci žaludku a střev
  • Zmírňuje nadměrné pocení (například při menopauze)
  • Přispívá k harmonizaci hormonální rovnováhy u žen
  • Ulevuje od bolesti krku nebo od zánětů v dutině ústní
  • Podporuje hojivé procesy ran na kůži
  • Pomáhá při lupech, plísních a mykóze

Všestranné využití šalvěje

Tato bylinka má více možných využití. Pokud ji například pěstujete doma, máte několik možností, jak ji připravit a využít v domácích podmínkách. Tady jsou na ukázku jen některé z nich:

Nálev (kloktadlo nebo čaj) – vezměte 2–3 lžičky sušené bylinky, přidejte asi k 250 ml vody a přiveďte k varu. Poté vylouhujte a můžete pít jako čaj. Nebo nechte vychladnout využijte jako kloktadlo při bolestech v krku či zánětu dásní.

Tinktura – připravte si asi 50 g sušené nebo čerstvé šalvěje a přidejte 0,5 litru destilátu. Dobře uzavřete a nechte na tmavém místě alespoň po dobu 10 dnů. Občas protřepte. Poté můžete tinkturu využívat proti pocení nebo při štípnutí hmyzem.

Koření – někteří lidé ji využívají i jako bylinku k různým pokrmům. Čerstvé i sušené listy mají výraznou chuť i aroma, proto se hodí, když je přidáte k masu, rybám nebo do různých omáček.

Nepřežeňte to s množstvím

Jak jste z textu určitě pochopili, šalvěj nabízí spoustu pozitivních účinků na naše zdraví. Jak to ale bývá, každou bylinku je třeba užívat s mírou. Neměli byste ji brát dlouhodobě ve velkém množství, ale spíše jen při akutních problémech. U přípravků různé formy z lékárny si vždy čtěte příbalové balení, ať víte, jak je dávkovat. Pokud si doma nejste jistí, jak přesně šalvěj využít, vždy se nejprve poraďte se svým lékařem.

Autorka se tématem dlouhodobě zabývá a čerpá ze svých zkušeností.