Rozhodnutí, že si uděláte domácí lékárnu, bude jedno z nejlepších, které v životě uděláte. Mít doma byliny a pomocí nich si ulevit při nemoci nebo je užívat jako prevenci, zlepší váš život. Uvědomte si, že zelené poklady přírody mají hned dvě vzácné vlastnosti. Působí většinou bez nežádoucích vedlejších účinků a velmi spolehlivě. Jednoduchým a současně dlouhodobým způsobem, jak byliny uchovat, je: vytvořit si tinktury. Jejich výroba je úžasně jednoduchá.

Co budete potřebovat?

Prvním předpokladem výroby kvalitní tinktury je výběr správného alkoholu. Vryjte si do paměti, že musí být minimálně čtyřicetiprocentní. Volit můžete mezi vodkou, režnou, žitnou a dalšími destiláty. Pokud máte rádi příchutě, zkuste i kvalitní hruškovici, ořechovici nebo slivovici. V případě pálenek s příchutí vždy myslete na to, jak si bude její příchuť rozumět s aromatem a příchutí bylinky. Než se pustíte do díla, připravte si skleničky s víčkem, musí jít neprodyšně uzavřít.

Jak vyrobit tinkturu: důležitý je poměr

Při výrobě tinktury není třeba vymýšlet žádné vylomeniny a experimentovat. Naše prabáby vyráběly tinktury v poměru: 0,5 litru alkoholu na 10 polévkových lžic čerstvých nebo 5 lžic sušených bylinek. V ideálním případě by lahvička měla být zaplněna asi 1 cm pod okraj.

Věčný boj: čerstvé nebo sušené?

Tinktury je určitě lepší vyrobit z čerstvých bylin, protože obsahují větší množství cenných látek. Stačí je nasekat či natrhat na malé kousky a pustit se do výroby. Když už musíte vyrábět ze sušených bylinek, nevadí to, je ale potřeba počítat s delší dobou macerace. V případě macerace tinktury z čerstvých bylin je třeba kalkulovat s dobou 2 až 3 týdnů, u sušených bylin jsou to až 3 měsíce. A co z bylin použít? Jsou to čerstvé listy, semena, pupeny, kořeny i klíčky, vždy záleží na určité bylince.

Důležité zásady při výrobě tinktury

  • Aby byla macerace úspěšná, uložte lahvičku na tmavé místo.
  • Po dobu macerace nesmí být směs vystavena horku ani mrazu, ideální je místo se stálou teplotou okolo 20 stupňů.
  • Pravidelně choďte kontrolovat, pokud se objeví plíseň, tinkturu vylijte a udělejte znovu.
  • Objeví-li se kal, není to na závadu.
  • Tinkturu kontrolujte každý den, vždy lahvičku protřepte.
  • Po maceraci přeceďte přes jemné bavlněné plátýnko do čisté sklenice.
  • Čistou tinkturu skladujte na tmavém a chladném místě, ideální je lednička.
  • Pro uchovávání je lepší používat tmavou lahvičku.

Tyto 3 tinktury nesmí doma chybět

Tinkturu je možné vytvořit téměř z každé bylinky. Rozhodně ale existují 3, které by se měly stát pevnou součástí vaší domácí bylinkové lékárny. První je tinktura z měsíčku lékařského. Tato bylinka roste poměrně rychle a hojně, bude se jí dařit i na vaší zahradě. K výrobě tinktury se používají čerstvě natrhané květy a je nejlepší je kombinovat s režnou pálenkou. Měsíčková tinktura funguje jako první pomoc při bolestech svalů a kloubů. Vyrobte si také česnekovou tikturu. Použijte asi 30 rozmačkaných stroužků na 0,5 l pálenky. Pozor, tato tinktura se užívá vnitřně a na její chuť si musíte zvyknout. Začněte 2 kapkami ráno, postupně dávku zvyšujte až na 20 kapek denně. Česneková tinktura funguje jako prevence zánětů a viróz, pomáhá při nachlazení. Do třetice vám doma nesmí chybět mátová tinktura. Vyrobte ji z listů, ideálně těch menších a mladých Tuto oceníte ve chvíli, kdy potřebujete vyřešit problémy s nadýmáním, podporuje i správnou činnost střev.

Před přípravou tinktury si jednoduše rozmyslete, na který problém ji chcete využít a podle toho volte bylinu. Pusťte se do toho, a nebojte se, tinktury jsou vhodné i pro děti. Dávkují se totiž po kapkách, ve kterých je ukryta obrovská síla bylin.