O černém cukru se již nějakou dobu hovoří. Upřímně řečeno, cukr je vděčným tématem vždy, když dojde na zdravé stravování. Jaký cukr je ten nejlepší ze všech? Je to právě ten černý?

Ostrov dlouhověkosti

Černý cukr tradičně pochází z japonské Okinawy, která je v souvislosti s mnoha jinými speciálními produkty považována za takzvaný „ostrov dlouhověkosti“. Ve skutečnosti existuje pět „modrých zón“, tedy oblastí, kde se vyšší, než normální počet lidí dožívá věku 100 let. Vědci ovšem stále neví, zda jde o náhodu nebo co je vlastní příčinou dlouhověkosti na těchto místech. Zkusme tedy černý cukr.

Kokuto

Pravděpodobně znáte možnosti hroznového cukru, hnědého cukru, javorového sirupu či medu, kterými se běžný bílý cukr nahrazuje.

Černý cukr, nazývaný také „kokuto“, někomu připadá jako surový diamant a revoluce v oblasti slazení.

Ve skutečnosti jde o cukr z bílé třtiny, který ještě nebyl rafinován. Šťáva z cukrové třtiny se vaří tak dlouho, dokud se nepromění v tmavý sirup. Sirup po ochlazení vytvoří tmavé hnědočerné bloky cukru.

Oproti tomu bílý cukr prochází řadou různých kroků během zpracování, jako je například mytí, extrakce, čištění a krystalizace. Během těchto procesů je zcela odstraněna melasa cukrové třtiny, aby se vytvořil charakteristický jasně bílý odstín.

A co cukr hnědý?

Hnědý cukr je v současné době tím nejpoužívanějším, pokud chcete sladit alespoň trochu zdravěji. Hnědý cukr má ovšem, stejně tak jako cukr bílý, odstraněnou melasu. Jediný rozdíl je v tom, že během zpracování se melasa přidává zpět. V podstatě tak jde o bílý cukr s melasou.

Oproti tomu v černém cukru zůstává melasa od začátku a neporušená. Proto je také barva cukru výrazně tmavší.

Pro srovnání

Pokud cukry srovnáme z hlediska výživových hodnot, je černý cukr díky melase tou nejzdravější volbou. Je tomu tak proto, že sirup, který se vaří z cukrové třtiny, obsahuje důležité vitaminy, jako je například železo, hořčík, mangan a měď.

Asijské ženy černý cukr vždy používaly ke zmírnění příznaků PMS, protože obsah zmíněných minerálů od příznaků značně ulevuje. Hořčík podporuje svalovou relaxaci a může zmírňovat bolestivé menstruační křeče.

Mňam

Chuť černého cukru je prý lahodná. Má takzvanou vrstvenou chuť. Je o něco slanější než standardní stolní cukr a s nádechem karamelu!

Přes veškeré unikátní vlastnosti jde ale stále o cukr. Takže i při přípravě či nákupu produktů s černým cukrem platí pravidlo „všeho s mírou“. Svůj příjem přidaného cukru je dobré si stále hlídat a upřednostňovat přírodní cukry, které se nacházejí v ovoci, škrobové zelenině a jogurtových výrobcích.

Pokud ale chcete svůj oblíbený sladký koláč, vyrazte na asijské trhy nebo e-shopy pro „kokuto“!

Autorka se tématem dlouhodobě zabývá a čerpá ze svých zkušeností.