V přírodě je podběl někdy dost těžké najít. I když se jedná o jednoho z prvních poslů jara a vítá ho sytě žlutými kvítky, rád se schovává v příkopech nebo na okrajích lesů. Na každé jarní toulce probouzející se přírodou proto mějte oči na šťopkách. Jakmile drobné kvítky uvidíte, neváhejte si jich pár natrhat. Vaše tělo vám poděkuje, a to určitě hned několikrát.

Kde podběl hledat a jak sbírat?

Drobný podběl lékařský (Tussilago farfara) si libuje ve vápenatých a vlhkých půdách. Hledejte ho třeba na okrajích luk a březích řek nebo rybníků, je to takový malý samotář. Většinou objevíte malou plantáž zlatavých kvítků podbělu a široko daleko nebude ani stopa po dalších květech, takže si ho nemůžete splést. Jeho sezóna květu začíná v březnu a končí v dubnu, nepropásněte šanci si ho nasbírat. Léčivé listy se sbírají až do července. Při sběru se chovejte maximálně ohleduplně. Z rostlinky si odštípněte květ a maximálně dva čerstvé lístky, aby mohl podběl dál nerušeně růst a dát vám další sílu. Květy nesbírejte, pokud jsou plně rozvité, protože mají sklon se rozpadat. Vyrazte si pro ně ideálně dopoledne či kolem 15 hodiny odpoledne. Vždy je lepší sbírat mladé květy i listy, protože obsahují více cenných látek. Naopak květy se známkou bílého chmýří nechte na rostlince, ty už k ničemu nejsou.

U sušení pozor na barvu

Vzácné podbělové květy si rozhodně nasušte do zásoby, aby vás mohly ochraňovat po celý rok. Při sušení je důležitá maximální opatrnost. Květy rozložte na síto nebo papír a dejte na suché tmavé místo. Dávejte velký pozor, aby se k nim nedostala vlhkost. Pokud použijete sušičku nebo umělé teplo, teplota nesmí překročit 40 stupňů. Listy můžete sušit na denním světle. Známkou zdařilého usušení jsou květy se žluté barvy. Jakákoliv změna barvy je nežádoucí, pokud se vám to stane, květy můžete vyhodit. Květy i listy skladuje v dokonale uzavřené nádobě a kontrolujte, aby se na nich neobjevila plíseň.

Velká účinnost i omezení v délce užívání

Silné léčivé účinky mají květy i listy a jsou opřeny o tyto látky: flavonoidy, hořčiny, třísloviny, sliz, inulin, vitamín C, draslík a zinek. Nachází se v nich také alkaloidy, které jsou při dlouhodobém užívání toxické a dokonce mohou poškodit játra. Zapište si to za uši a podběl užívejte spíše nárazově, rozhodně ne déle než 6 týdnů v kuse.

Účinky podbělu: jednička proti nachlazení, na revma i proti únavě

Podběl poráží většinu bylinek v případě, když potřebujete ulevit od nachlazení a kašle. Působí protizánětlivě, uklidňuje sliznice a napomáhá vykašlávání. Rychlou úlevu přinese čaj z čerstvých květů nebo listů. Stačí poloviční hrst na 250 ml vody. Čaj usrkávejte po doušcích a pro lepší chuť si ho oslaďte třeba pampeliškovým sirupem nebo klasickým medem. Je pomocníkem i pro astmatiky. Na rýmu a kašel výborně zabírá intenzivní inhalace: hrst kvítků zalijte horkou vodou, přidejte lžičku mořské soli, přehoďte si přes hlavu ručník a inhalujte 15 minut. Už nevíte, jak si ulevit od bolavých kloubů? Když si nasbíráte listy, rozmixujete je a přiložíte na problematická místa, budete se brzo smát. Bolest zmizí a klouby zase zvládnou pohyb bez vrzání. Obklad z čerstvých listů si můžete dopřát i přes celou noc. Bolavý kloub pokryjte vrstvou celých květů, obvažte a nechte působit celou noc. A podběl použijte i jako spojence proti jarní únavě. V tomto případě je nejlepší jarní smoothie, do kterého přidejte i další jarní bylinky: sedmikrásku, kopřivu a pampelišku.

TIP: čerstvé lístky se báječně hodí i do jarního salátku. Nakrájejte zeleninu, přidejte vejce, sýr podle chuti a čerstvě natrhané lístky podbělu a pampelišky. Pochutnáte si!

Autorka se tématem, dlouhodobě zabývá a vychází ze svých zkušeností .