Pro svou sladkou chuť patří mandarinky mezi oblíbené ovoce. Voňavé mandarinky si dopřáváme hlavně v zimním období a většina z nás je sní jenom tak. To je ale škoda, z mandarinek se dá totiž vykouzlit celá řada úžasných dobrot.
Mandarinky v kuchyni
Je z nich vynikající kompot, ozdobí dorty či tartaletky, zajímavě dochutí ranní ovesné kaše. Ale to není zdaleka všechno. Zkuste přihodit pár kousků tohoto oranžového ovoce třeba do špenátového nebo polníčkového salátu. Připravit můžete duhové ovocné špízy z mandarinek a dalších druhů ovoce, případně jednotlivé kousky mandarinek máčet v rozpuštěné čokoládové nebo karamelové polevě. Rázem tak získáte nápadité, a navíc velmi chutné pohoštění, třeba pro dětskou oslavu. Mandarinková šťáva se hodí také pro přípravu nejrůznějších omáček, dresinků a marinád.
Mandarinky se dají dokonce kombinovat s ingrediencemi, které vás nejspíše překvapí. Nový chuťový zážitek získáte kupříkladu tím, že k nim přidáte pikantní chilli nebo zázvor.
Mandarinkové smoothie s jahodami
Mnoho lidí nejspíše vůbec nenapadne přihodit mandarinku do smoohies, výsledek však rozhodně stojí za vyzkoušení. Zkuste si udělat třeba mandarinkové smoothie s jahodami. Nápoj pomůže doplnit zásoby cukru a je bohatý na bílkoviny, proto se výtečně hodí jako příjemné osvěžení po tréninku či jiné pohybové aktivitě.
Na přípravu potřebujete 1 oloupanou mandarinku (zbavenou případných semínek), ½ šálku vanilkového řeckého jogurtu, ⅔ šálku mražených jahod, ½ šálku nízkotučného mléka a ½ lžičky vanilkového extraktu (nemusí být, pokud ho nemáte po ruce). Všechny ingredience jednoduše rozmixujte ve vysokorychlostním mixéru a můžete ihned podávat.
Mandarinková omáčka se zázvorem
V dezertech a zmrzlinových pohárech se mandarinka objevuje poměrně běžně, ale klidně z ní můžete vyčarovat i netradiční omáčku, která skvěle ochutí rybu či kuřecí maso.
Na její přípravu budete potřebovat čerstvou šťávu vymačkanou ze 3 mandarinek (půjde přibližně o ½ šálku šťávy), najemno nasekanou kůru ze 2 chemicky neošetřených mandarinek, 1 lžíci ghí nebo kokosového oleje, 1 lžičku mletého zázvoru a špetku mořské soli.
Všechny suroviny dejte do rendlíku a vařte přibližně 10 minut, dokud se tekutina nezredukuje a nezhoustne. Omáčkou můžete přímo potřít maso nebo ji k němu servírovat odděleně.
Zdravotní přínosy mandarinek
Mandarinky nejenže chutnají skvěle, ale navíc mají mnoho pozitivních benefitů pro lidské zdraví. Vděčí za to vysokému obsahu zdraví prospěšných látek, ke kterým patří mimo jiné vláknina, vitamín C, hořčík, vápník a železo.
Svým složením podporují tvorbu kolagenu v organismu, který je důležitý pro zachování zdravé a pružné pokožky. Mandarinky pečují rovněž o lidský zrak. Uvádí se, že pravidelná konzumace mandarinek může dokonce oddálit rozvoj šedého zákalu. Alespoň půl šálku mandarinek denně pak až o třetinu snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, včetně infarktu a mrtvice.
V neposlední řadě je toto lahodné ovoce vhodné pro udržení normálního trávení a také chrání před virovými, stejně jako bakteriálními infekcemi.
Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností. Další zdroje: články https://jakzdrave.cz/?s=mandarinky, https://www.healthline.com/nutrition/tangerine-benefits