Zkoušeli jste někdy do dětí dostat zeleninu? Byli jste ve své snaze úspěšní? Nejspíš zbytečná otázka. Abyste nemuseli přistupovat k úplatkům, vydírání nebo dalším neortodoxním metodám včetně mučení a násilného vpravování zeleniny do žaludku, máme pro vás jeden fígl, jak šikovně zakamuflovat zeleninu do jídla, aby to vaše děti nejen nezaregistrovaly, ale navíc si na ní pochutnaly – upečte jim sladký koláč se zeleninou.
Přidaná hodnota u koláčů
Ačkoliv to na první pohled nemusí znít úplně lákavě, ve skutečnosti se se zeleninou jako ingrediencí do moučníků setkal určitě každý. Co třeba mrkvový dort nebo cuketový koláč? Přidáním určitého druhu zeleniny do sladkého těsta váš moučník povýšíte na úplně jinou úroveň. Nejen, že bude výborně chutnat a bude neuvěřitelně vláčný, ale pokud některé suroviny nahradíte zdravějšími, uděláte vašemu tělu ještě lepší službu.
Cukr zdravý není, to není nic nového pod sluncem. Pro klid duše ale můžete bílý cukr, nebo alespoň jeho část, nahradit některými druhy alternativních sladidel, jako je například javorový sirup, třtinový cukr, med nebo xylitol a uberte jeho množství. A pro ještě lepší pocit použijte špaldovou nebo celozrnnou mouku, přidejte rozmixované vločky, semínka a ořechy a na závěr vykompenzujte zvýšenou spotřebu cukru použitím zdravé zeleniny. Zaručujeme vám, že mlsání si teď užijete bez výčitek.
Není to jen o mrkvi nebo cuketě
Dobrou zprávou je, že například právě mrkev je sama o sobě sladká, takže můžete při pečení výrazně snížit množství použitého cukru. Nejenže odlehčíte svůj organismus od další zbytečné dávky cukru, ale dodáte tělu také potřebný beta-karoten a další vitaminy.
Vláčnou buchtu vylepšenou najemno nastrouhanou cuketou nebo mrkvový dort už tedy všichni známe, ale existuje překvapivě velké množství dalších druhů zeleniny, které je možné použít do sladkých moučníků. Podobné vlastnosti jako mrkev má dýně nebo batáty. Koláč krásně obarví, dodá mu vláčnost a vitaminy a také ho přirozeně osladí. Tyto druhy zeleniny skvěle ladí s „podzimním“ kořením jako je skořice, muškátový oříšek, hřebíček nebo sušený zázvor.
Červená řepa, dýně nebo špenát na sladko
Další úžasnou surovinou pro pečení koláčů nebo dortů je červená řepa. Tu je nejlepší kombinovat s kakaem a rázem máte pokrm plný hořčíku a mnoha dalších vitaminů a minerálů. Doporučujeme také tzv. red velvet dort obarvený právě červenou řepou, kdy se skvěle vyhnete chemický potravinovým barvivům. A když už jsme u přírodních barev, vyzkoušejte i čerstvý špenát, s pomocí kterého vytvoříte velmi efektivní zelený mechový dort.
Pokud jste tak ještě neučinili, vyzkoušejte dokonalé brownies z červených fazolí. Ačkoliv se jedná o luštěninu, můžeme ji také směle zařadit do našeho seznamu „neobvyklých“ ingrediencí. Do sladkých moučníků je možné zcela nečekaně použít také lilek, pastiňák nebo kořen petržele.
Receptů existuje hromada, je jen na vás, jestli jim dáte šanci a ozvláštníte si tak vaše zdravé pečení.
Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.