Začala škola a s ní i mnoho povinností pro nás, rodiče. Jednou z nich je příprava svačinek pro malé i velké školáky. Je to věčné téma. Rádi bychom totiž dětem připravili zdravé svačinky – tedy něco chutného, ale zároveň i výživného. A někdy máme pocit, že to dohromady moc nejde. A tak jsme pro vás připravili několik tipů, jak skloubit zdraví, chuť a vyváženost potřebných živin dohromady, aby našim školákům bylo ve škole fajn a dobře se jim učilo.

Zdravé recepty na školní svačiny

Začneme u toho jednoduchého – pomazánky. Proč? To je jednoduché. Jsou hotové raz dva, a přitom tak dobré. Můžete je vytvořit z takových pochutin, které mají vaše děti rády, od vajíček přes tuňáka po zeleninu. Proč ale nezajít ještě dál a nezkusit trochu experimentovat přidáváním nových ingrediencí jako jsou kousky mandlí nebo ochutit je červenou řepou, bylinkami z naší zahrádky apod. Nové ingredience dodají pomazánkám novou netradiční chuť. Základ může tvořit tvaroh, máslo, zakysaná smetana, ale i různé druhy sýrů.

Ricottová pomazánka s gorgonzolou a ořechy

Co budete potřebovat:

  • 200 g sýru Gorgonzola nebo Gorgonzola s mascarpone a ořechy
  • 200 g ricotty nebo tvarohu,
  • sůl,
  • pepř,
  • hrst vlašských ořechů

Postup:

Gorgonzolu a ricottu spolu promíchejte. Dle chuti vše osolte, opepřete (malé děti nepotřebují ani moc soli ani pepře) a přidejte vlašské ořechy. Působí blahodárně na činnost mozku, což jistě není na škodu pro žádného školáka. Pomazánka se skvěle hodí na chleba všeho druhu. Ideální je mezi dva tenké plátky celozrnného chleba. K doladění chutí se hodí hruška.

Sladká jídla nejsou vhodná, ale…

Víme dobře, že sladká jídla by se neměla stávat pravidelnou dětskou svačinkou. Cukr může narušovat schopnost soustředění a způsobovat tak dětem potíže při učení. Můžete namítat, že čokoládové tyčinky nebo sušenky plné palmového oleje malí školáci rychle slupnou. Určitě se ale shodneme na tom, že se nejedná o jídlo, které by měli mít nějak často. Můžete jim ale dopřát sladké, které upečete a množství cukru budete mít pod kontrolou. Nezdravé přísady se dají navíc nahradit zdravými.

Jogurtové sušenky

Budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky,
  • 150 g cukru krupice,
  • 12 g kypřicího prášku,
  • 1 vejce,
  • 250 g bílého jogurtu,
  • třtinový cukr na posypání,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • špetku soli.

Postup:

V misce smíchejte mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilkou a vejcem. Do těsta přidejte jogurt a míchejte, dokud vám nevznikne jednolité těsto bez žmolků. Plech vystelte pečicím papírem a pomocí lžičky nebo zdobicího sáčku na něj naneste hromádky těsta dostatečně daleko od sebe, aby se při pečení nespojily. Povrch můžete zlehka posypat třtinovým cukrem, anebo ozdobit půlkou vlašského ořechu, a dejte péci na 180 stupňů na 10 minut nebo dokud nezačnou na okrajích zlátnout. Vylepšit je můžete tím, že je slepíte marmeládou ze sezónního ovoce.

Nezapomeňte na pitný režim

Dodržování pitného režimu je pro školáky velmi důležité, protože u dětí může rychle docházet k dehydrataci. Nejvhodnější pro doplňování tekutin je obyčejná voda, kterou lze dochutit například přidáním čerstvého ovoce. Můžete zkusit i pár kapek limetky nebo pomeranče. Vymačkanou šťávu z jahod nebo melounu. Všechno je ještě k dostání. Nic nezkazíte ani bylinkami nebo neslazeným čajem. Pro zpestření můžete dětem nabídnout také kvalitní jogurtový či syrovátkový nápoj anebo zákys.

Proč syrovátka?

Možná si říkáte, proč zrovna syrovátka. Je to tekutina, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a má blahodárné účinky na lidský organismus. Obsahuje vápník, fosfor, draslík i celou řadu vitamínu, zejména skupiny B, ale také E, C i A. Výborně působí na trávicí trakt, je ideální na detox organismu, podporuje činnost ledvin, zlepšuje metabolismus a účinně napomáhá snižování cholesterolu. Navíc má protizánětlivé účinky na pleť, což ocení zejména teenageři.

Tak ať dětem o přestávce chutná!