Máta je silně aromatickou bylinkou, kterou většina z nás zná jako hlavní přísadu čaje nebo nedílnou součást mojita. Skvělou kombinaci však tvoří například i s masem. Zároveň konzumací máty své tělo podpoříte v lepší psychické i fyzické kondici.

Jaké jsou účinky máty na lidský organismus

Pro svoji silně aromatickou vůni je máta používaná především při problémech s dýchacími cestami. Stejně tak pozitivně ale větrové aroma působí při relaxaci a napomáhá ke kvalitnějšímu spánku. Dámy mátu ocení během menstruace, pomáhá totiž zmírňovat menstruační křeče. Pravidelným pitím mátového čaje se zlepší zažívání, mimo jiné totiž máta reguluje nadýmání. Užitečný je i mátový olej, který se natírá na rozbolavělé klouby a svaly. A jak mátu zapojit v kuchyni?

Mátové nápoje

Kromě již zmíněného čaje a oblíbeného kubánského nápoje mojita, máta chutně doplní i další druhy nápojů. Pro zpestření doporučujeme mátové lístky rozmixovat s oblíbeným ovocem, výsledkem bude nádherně provoněné a zdravé smoothie.

Další možností je mátový sirup, jehož příprava je velmi snadná. Vyrobený sirup se stane skvělým základem domácích limonád, stačí ho zalít perlivou či neperlivou vodu a osvěžující nápoj je během minuty na světě.

Recept na mátový sirup

Potřebné ingredience na mátový sirup:

  • 1 litr vody
  • 500 g třtinového cukru
  • 1 citron
  • přibližně 4 hrsti máty

Pro zlepšení chuti je možné ještě přihodit tabletu stévie. Postup je následující:

  1. Do hrnce nalijte vodu, přisypejte k ní třtinový cukr a směs uveďte do varu. Mezitím si omyjte a pokrájejte mátové lístky, které následně přidejte k houstnoucí směsi.
  2. Krátce vše povařte, poté hrnec odstavte z přívodu tepla, přikryjte pokličkou a za občasného promíchání nechejte cca 3 hodiny odstát.
  3. Vzniklou směs přeceďte, opět přiveďte téměř k bodu varu a přidejte citronovou šťávu, ještě párkrát promíchejte, poté přelijte hotový sirup do lahve. Skladujte v chladu a temnu.

Tipy na pokrmy s mátou

Letní grilování hravě doplní salát, ve kterém je jednou ze surovin i máta. Využít se dají tradiční ingredience, jako je hlávkový salát, rajčata nebo papriky, a kromě běžného koření přihodit i snítky máty. Přidat se dá zmiňovaná bylina i přímo na maso, senzační je biftek pokapaný citronovou šťávou a dochucený mátou.

Stejně výtečná je máta i v kombinaci s moučníky. Přimíchat se dá buď přímo do pokrmu anebo se využije ke zdobení dortů, zmrzlinových pohárů i tradičních ovocných koláčů. V létě přehřátý organismus efektivně zchladí nejenom ledový mátový čaj, ale i mátová zmrzlina, která se často kombinuje s hořkou čokoládou.

S mátou se v kuchyni opravdu nebojte experimentovat, můžete být mile překvapení, jak chutné kombinace jedna z nejaromatičtějších bylin zvládne vykouzlit.

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí problematiky.