Vyrobit si domácí mastičku třeba na bolavé klouby, rozhodně zvládnete, stačí dodržet správné poměry a zvolit si vhodné komponenty a podle jednoduchých návodů a si vytvořit zásobu domácích mastí. Použít je můžete pro sebe, určitě potěší i jako dárek pro vaše blízké.

Kouzlo je v poměrech a čistotě bylin

Pro všechny postupy výroby domácích mastí platí, že musí být dodržen správný poměr bylin a základu, ze kterého mast vyrobíte. Zapamatujte si: váha bylin pro přípravu mastí se musí rovnat váze základu. Současně musíte dbát na kvalitu bylin. Ideální jsou doma vypěstované byliny nebo rostliny nasbírané v čisté přírodě. Kvalitní čerstvé bylinky se také dají koupit přímo u farmářů. Před použitím je extra důležité zbavit rostliny všech nečistot a zkontrolovat, jestli nejsou plesnivé či napadené škůdci.

Z jakých bylinek vyrobit domácí mast?

Nejpopulárnější je domácí měsíčková mast, protože měsíček roste na zahradě téměř tak rychle jako plevel, takže stačí rozhodit pár semen a zásobu máte zaručenou. Měsíček je bylina, která dokonale vyživuje pleť a pomáhá mírnit podráždění kůže, je proto vhodná ke každodennímu použití. Výbornou volbou je jitrocel. Mast z jitrocele oceníte hlavně při nachlazení. Použijte ji jako mast na hrudník, napomůže k vykašlávání. Na bolest kloubů a svalů je zase skvělá rozmarýnová mast. Chcete se zbavit vyrážky, ekzémů nebo třeba lupů? Zvolte kopřivu, mast z ní pomůže i při bolestech zad. Na opruzeniny, podrážděnou kůži, špatně hojící se rány a hemoroidy je zase úžasná heřmánková mast. Zkrátka, než se pustíte do přípravy, vyberte si podle vašich potřeb bylinku. A ještě jedna rada: domácí mast je vždy lepší dělat z jednoho, maximálně dvou druhů bylinek. Kombinace více rostlinek je také vhodná, ale síla masti se tím snižuje. Případně volte kombinaci bylin s podobnými účinky.

Domácí mast ze sádla podle babiček

Mast ze sádla určitě měla doma i vaše prabába. K výrobě totiž není potřeba nic víc, než kvalitní (ideálně doma vyškvařené) vepřové sádlo a bylinky. Připravte si sádlo a stejné množství bylinek. Sádlo dejte do hrnce a pomalu zahřívejte, aby se rozpustilo. Poté přidejte bylinky a společně zahřívejte minimálně 2 hodiny. Odstavte, nechte úplně vychladnout, nejlépe přes noc. Potom znovu zahřejte, připravte si skleničky a čisté plátýnko. Přes něj sádlo přeceďte do skleniček. Dobře uzavřete a uchovávejte na chladném místě. Mastičku můžete hned použít, vydrží vám cca rok.

Výroba masti z olivového oleje a včelího vosku

I tento způsob výroby domácí mastičky zvládnete levou zadní. Připravte si 250 ml panenského olivového oleje, 15 g včelího vosku a bylinky. Nejdříve zahřejte olej, přidejte byliny a zahřívejte 2 hodiny. Nechte zchladnout a odpočívat přes noc. Ráno opět zahřejte, sceďte a přidejte včelí vosk. Mírně vychladlou směs nalijte do čistých skleniček a máte hotovo. Snadné, že?

Postup na výrobu masti z bambuckého nebo kokosového másla

I tady je postup identický. Opět stejný poměr másla smíchejte s bylinami, zahřívejte 2 hodiny, nechte vychladnout, ráno opět zahřejte, sceďte a přidejte trošku (stačí 10 g) včelího vosku. A opět hotovo.

TIP jak udělat mast ještě voňavější

Doma vyrobené mastičky jsou účinné, ale intenzitou vůně trochu zaostávají za klasickými krémy. Pokud se o radost z vůně nechcete ochudit, existuje snadná pomoc. Ve fázi druhého zahřívání přidejte do tekutiny několik kapek esenciálního oleje. Buďte ale opatrní, ať to nepřeženete, stačí třeba i 5 kapek.

Hotovou mastičku je lepší uchovávat v menších skleničkách a v chladu. Tak kterou si vyrobíte?

Autorka se tématem dlouhodobě zabývá a čerpá ze svých zkušeností.