Nachlazení je prevít. Dokáže minimálně na týden vyřadit z běžného života. A ten týden platí vždycky. Nevěřte tomu, že po spolknutí nějaké pilulky nachlazení zmizí ze dne na den. Důležité je, umět si od nepříjemných projevů ulevit a podpořit imunitní systém. Naučte se využít sílu 7 bylin. Rýmu, kašel, kýchání i teplotu budete snášet lépe.
Proč nachlazení trvá minimálně týden?
Jedná se o virové onemocnění, které může způsobit jeden z 200 virů, nejčastěji je to rhinovirus. Do těla vstupuje zpravidla skrze nosní dutinu, dále se usazuje v buňkách, těm „krade“ jejich části, a tak se množí. Právě v tuto chvíli nastupuje do boje imunitní systém, který virové buňky musí zlikvidovat. Do místa postižení vysílá vetší množství bílých krvinek, současně dochází k rozšíření cév v napadené oblasti. Právě ona reakce imunitního systému vyžaduje čas, většinou je to právě 7 dní.
Proč není dobře projevy potlačovat?
Musíte vědět, že projevy nachlazení: rýma, kašel, kýchání, škrábání v krku, nateklá sliznice či zvýšená teplota, nejsou důsledkem řádění viru, ale jsou to pomocné reakce imunitního systému. Právě proto není vhodné je potlačovat, ale naopak je žádoucí jim jít naproti a tělu tak ulevit. Pomocí hlenu například z těla dostáváte napadené buňky. Rozhodně není dobré rýmu tlumit, lepší je podpořit výtok hlenů.
Kdy musíte jít k lékaři?
Záludnost nachlazení je tom, že si ho v počáteční fázi můžete snadno splést s chřipkou nebo jiným onemocněním bakteriálního původu. Obecně platí, že pokud příznaky přetrvávají déle než týden, máte horečku vyšší než 38 °C, silnější bolesti kloubů nebo hlavy, je lepší zajít k lékaři.
Každá ze 7 bylin pomůže jinak, kombinace je nejlepší
Imunitní systém během nachlazení podpoříte pomocí kombinace 7 různých bylin. Jejich užití je pro tělo přirozenější než chemické látky. Většinu z nich koupíte v lékárně nebo nasbíráte na jaře na louce, rýmovník například můžete pěstovat po celý rok doma.
Pro podporu imunity při nachlazení se tedy vyplatí vsadit na kombinaci bylin: heřmánek, rýmovník, jitrocel, šípek, šalvěj, rakytník a máta.
Heřmánek a máta – ideální dvojka pro čaj na celý den
Heřmánek pravý a máta peprná působí protizánětlivě, dezinfekčně a celkově uklidňují. Heřmánek navíc působí jako diaforetikum – zvyšuje pocení. Výrazně tak pomáhá vylučovat nežádoucí látky z těla. Čaj z těchto dvou bylin je dobré usrkávat po celý den, ideálně horký.
Jitrocel a šalvěj pro lepší uvolnění hlenu
Jitrocel kopinatý a šalvěj lékařská jsou byliny s vysokým obsahem flavonoidů (látek s antioxidačními účinky). Obě výrazně podporují vykašlávání hlenů, čímž pomáhají dostat buňky napadené virem z těla ven. Jitrocel je skvělý ve formě sirupu, ten lze po lžičkách užívat několikrát denně nebo ke slazení čaje. Ze šalvěje je vhodné si udělat silný čaj, který ale pijte pouze ráno. Obě bylinky jsou vhodné jako přísada při napařování.
Rýmovník pro okamžitou úlevu po celý rok
Pro bylinu Plectranthus amboinicus se u nás vžilo pojmenování rýmovník. Je to teplomilná rostlina, která není nijak náročná na pěstování. Stačí ji dát na slunné místo a pravidelně zalévat. Doma byste ji měli mít, protože pomáhá zvlhčovat vzduch v místnosti a příjemně voní. Její masité listy jsou bohaté na silice a intenzivně voní jako směs máty, eukalyptu a citronu. Při nachlazení pomůže už jen to, když si do hrsti nalámete několik listů a budete inhalovat. Úleva od ucpaného nosu se dostaví okamžitě. Listy si můžete nalámat i do vitamínového smoothie, chuťově se hodí k jahodám a hrušce.
Rakytník a šípek: aby bylo céčko
Tělo zápasící s nachlazením musí mít náboje. Právě vitamín C je zásadní pro správnou funkci imunitního systému, ovšem tělo si ho neumí vytvořit samo. Proto je důležité „céčka“ do organismu dostat co nejvíce. Běžná denní dávka pro dospělou osobu je 80 až 100 mg, během nachlazení to může být až 500 mg/den. Výborně v tom pomohu šípek a rakytník. Šípku se říká král vitamínu C: ve 100 g plodů obsahuje až 450 mg vitamínu C, což je 9krát více než v citronech. Rakytníku stačí denně sníst cca 10 čerstvých plodů, tím je zajištěna denní dávka vitamínu C. Oba tyto plody můžete konzumovat čerstvé, v podobě čaje (ideálně louhovat za studena přes noc a poté ohřát), určitě vám bude chutnat i sirup nebo marmeláda.
Magda Plivová
Jsme redakce portálu Tvojemísto.cz. Milujeme osobní rozvoj i nejrůznější témata, která nás životem provází. Své náměty nám pište na náš redakční email.