Se „superpotravinami“ se v posledních letech roztrhl pytel. Útočí na nás z e-shopů, reklamních poutačů v lékárnách i v samoobsluhách. Běžný konzument má mnohdy co dělat, aby se ve složitých názvech všech exotických plodin vyznal. Je ale opravdu nutné utrácet nemalé částky za různé chlorelly, spiruliny, goji, acai a další potraviny slibující zázraky, které ani neumíme vyslovit?

V prvé řadě bychom si měli ujasnit, co se pod pojmem superpotravina vlastně skrývá. Zjednodušeně se jedná o potraviny obsahující velké množství zdraví prospěšných látek, jako jsou antioxidanty, vitamíny, minerály a stopové prvky. Pokud je zařadíme do našeho každodenního jídelníčku, výrazně tím posílíme naši imunitu. Dobrou zprávou je, že pro superpotraviny nemusíme chodit daleko, protože mnoho z nich roste i v našich končinách a není vůbec složité je získat. Představme si alespoň 12 z nich:

Borůvky

Borůvky výborně chutnají, ale také snižují hladinu cholesterolu a tuku v těle, chrání tělo před infekcemi a jsou bohaté na vitaminy a stopové prvky.

Česnek

Tato aromatická a v české kuchyni velmi oblíbená plodina je plná  antioxidantů a je považována za přírodní antibiotikum a antivirotikum, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a prospívá srdci. Ideální je konzumovat ho syrový. Do této kolonky zařaďme i česnek medvědí, který navíc obsahuje vitamín A, C, vápník, železo, fosfor a draslík.

Semínka

Semínka jsou doslova zázrakem z přírody. Jejich pravidelnou konzumací zajistíte správné fungování nejen trávicí soustavy, ale celého těla. Doporučujeme především lněná, slunečnicová nebo konopná, a to i ve formě za studena lisovaných olejů.

Vlašské ořechy

Pravděpodobně nejtypičtější a nejoblíbenější české ořechy byste měli konzumovat po celý rok, nejen na Vánoce. Obsahují nenasycené mastné kyseliny a hořčík, selen nebo zinek. Kromě toho mají blahodárný vliv na posilování mozkových buněk, snižují hladinu cholesterolu a riziko infarktu, posilují střeva a pozitivně působí na vlasy, nehty a kůži.

Bylinky a klíčky

Bylinky pěstované u nás, jako je rozmarýn, tymián, bazalka, řeřicha, atd. obsahují mimo jiné chlorofyl a kyselinu listovou, které jsou důležité pro fungování celého našeho organismu. Pokud jste ještě nezařadili do jídelníčku klíčky, určitě to udělejte, protože naklíčená semínka nebo luštěniny (např. čočka nebo fazole mungo) jsou obrovským zdrojem zinku, železa, vápníku a dalších prospěšných látek, a klíčením se navíc jejich množství dokonce zvyšuje.

Červená řepa

Tato zelenina zažívá v posledních letech v našich kuchyních renesanci a má to svůj důvod. Chrání tepny, podporuje činnost jater, působí močopudně, zbavuje tělo přebytku sodíku a je silným antioxidantem.

Jablka

Skvěle chutnají, jsou pravděpodobně nejdostupnějším druhem ovoce u nás a obsahují spoustu vlákniny, vitaminů a antioxidantů.

Kysané zelí

Kysané zelí a další kvašená zelenina je bohatým zdrojem vitamínů C, K a B, vápníku, fosforu, síry a hořčíku a výrazně se podílí na budování imunitního systému.

Rakytník

Rakytníkový sirup, čaj nebo olej se stal už běžnou součástí našich stravovacích zvyklostí, protože obsahuje až pětadvacetinásobek vitaminu C než citrusy, a navíc je významným zdrojem betakarotenu, dalších vitamínů nebo flavonoidů.

Křen

Křen, neboli „český ženšen“, je dalším zázrakem, který se dá vypěstovat na našich zahrádkách. Posiluje organismus, má antibiotické a antiseptické  účinky, využívá se při zánětu dýchacích a močových cest.

Brokolice 

Ačkoliv si brokolice zcela neprávem nenašla mezi českými konzumenty mnoho zastánců, můžeme ji také směle zařadit mezi superpotraviny pro vysoký obsah vitamínu C a vlákniny. Navíc má protirakovinné vlastnosti, pozitivní vliv na obranyschopnost organismu, čistí játra a snižuje záněty v těle.

Vejce 

Vajíčka jsou velkým zdrojem bílkovin a obsahují železo, zinek, vitamín B a selen. Mají také blahodárný vliv na funkci mozku a paměť. Zapomeňte na všechny mýty o škodlivosti vajec vzhledem ke zvyšování hladiny cholesterolu, protože se jedná pouze o HDL, čili ten „dobrý“ cholesterol, který je pro naše tělo nezbytný.

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.