Zdá se vám to trochu nepřirozené? Proč se vůbec pouštět do ochutnávání něčeho takového? Ale zkuste překonat počáteční nedůvěru a nebudete litovat. Netradiční nápoje nabízí rozhodně zajímavé spojení chutí, které nakonec oceníte a dost možná si i zamilujete tak jako tisíce lidí na světě. Nabízíme vám hned několik receptů na vyzkoušení.

„Cheese tea“ je jeden z velmi oblíbených nápojů na Tchaj-wanu a v Singapuru, stejně jako třeba v mnohých kavárnách v New Yorku. Nemusíte se hned děsit, že jde o čaj s kousky gorgonzoly apod. Jde o krémy a pěny vytvořené z mascarpone, ricotty a dalších čerstvých mléčných výrobků, které jsou obohaceny nastrouhanými sýry typu cheddar.

Med na ledu

Do mixéru nalijte 120 ml čerstvého mléka, přidejte 80 ml zákysu, 1 lžíci medu, pár kostek ledu a rozmixujte.

Syrovátka s lesním ovocem nebo rybízem

Rozmixujte syrovátku s ostružinami a rybízem. Přidejte cukr dle chuti, opět rozmixujte a podávejte ve vysoké sklenici s nasekaným ledem.

Syrovátka s bublinkami

Do 100 ml syrovátky přidejte stejné množství perlivé vody, trochu cukru a špetku skořice. Přidejte kostky ledu a podávejte.

Zákys s mátou a čokoládou

Rozmixujte zákys s několika lístky máty, trochou cukru a pár kostkami ledu. Přidejte hoblinky hořké čokolády, ozdobte dvěma lístky máty a podávejte dobře vychlazené.

Cheese tea

Hned na začátku jsme mluvili o cheese tea. Byla by škoda nepředat vám tedy i na tenhle zajímavý netradiční nápoj recept. Jde o jeden z mnoha možných receptů na cheese tea.

Postup: Uvařte 300 ml černého nebo zeleného čaje, lehce oslaďte a přelijte do vysoké sklenice s kostkami ledu. V jiné nádobě smíchejte 80 ml čerstvého mléka a lžíci čerstvé smetany. V další nádobě pak smíchejte 50 g jogurtu a 30 g ricotty s trochou cukru a špetkou soli, přidejte směs mléka a smetany a opatrně míchejte, až vznikne krémová směs, která by neměla být ve výsledku příliš hustá. Krém naneste na čaj, nemíchejte, nechte, aby krém zůstal na povrchu.

Zdroj receptu: La Formaggeria Gran Moravia

Dezert, Depositphotos.com

Extra tip: Z nápoje dezert – Smažené mléko

Tak, jako se sýry mění v tekuté nápoje, mléko se naopak po několika krocích přemění v kostičky sladkého pamlsku.

Připravte si smažené mléko: opatrně smíchejte 100 g cukru, 50 g mouky, 4 šálky čerstvého mléka a oříšek másla. Směs vlijte na pánvičku a na mírném žáru ohřívejte do zhoustnutí. Směs překlopte na plochý talíř a nechte vychladnout. Vzniklé těsto rozkrájejte na kostičky, obalte je ve vejci a pak v mouce. Smažte je na pánvi na másle dozlatova, poprašte moučkovým cukrem a podávejte teplé.

Tip, co dělat se zbylým zákysem

Večer si připravte regenerační koupel: Do vany s horkou vodou si přidejte zbytek zákysu. A odpočívejte asi 20 minut. Uvidíte, jak vám pokožka poděkuje svým krásným vhledem a mysl se pročistí.