Nápoji s nezaměnitelnou chutí se říká kombuča. Připravuje se fermentací a má řadu pozitivních vlivů na naše zdraví. Výhodné je, že ho můžete opakovaně připravovat z pohodlí domova, a mít tak neomezené zásoby tohoto blahodárného nápoje.

Kombucha je kombuchovitou kulturou (lidově se ji říká houba, ale jde o symbiózu kvasinek a bakterií, tedy lišejník). Ta se louhuje v kombinaci s čajem a cukrem, díky čemuž se z „houby“ uvolňují potřebné látky, a dochází tak ke kvašení. Uvnitř se také tvoří vitamíny a další hodnotné látky. Výsledným spojením nakonec vzniká fermentovaný (kvašený) nápoj, který má řadu pozitiv na naše zdraví.

Její pozitivní účinky na zdraví

  • Pročišťuje střeva a podporuje trávení
  • Detoxikuje organismus a zvyšuje jeho odolnost
  • Podporuje tvorbu červených krvinek a vstřebávání železa
  • Podporuje hojení při kožních problémech
  • Posiluje imunitní systém a střevní mikroflóru
  • Zlepšuje mozkovou činnost, uklidňuje a podporuje spánek
  • Produkuje vitamíny a další tělu prospěšné látky (minerály, stopové prvky)

Jak si vyrobit Kombuchu

Tento nápoj zakoupíte v jakémkoliv obchodě se zdravou výživou. Bez problému si ho ale také vyrobíte doma za pomoci pár surovin:

  • Kombuchová kultura („houba“)
  • Speciální zákvas
  • Čaj (nejlépe černý sypaný)
  • Cukr

Do litru vroucí vody přidejte 4 lžičky sypaného čaje a po 10 minutách sceďte. Přidejte 4 lžíce cukru a počkejte, až nápoj zchladne. Nalijte do sklenice, přidejte speciální zákvas, zamíchejte a dovnitř vložte kombuchovou kulturu. Nádobu přikryjte kusem látky či ubrouskem a připevněte gumičkou. Nechte odstát při pokojové teplotě, postupně se zahájí proces kvašení. Tím postupně ubývá cukr, ale přibývá kvasinek. Chuť ovlivňuje poměr čaje, velikost „houby“, ale i teplota. Pátý až sedmý den ochutnejte. Je-li nápoj podle vašich představ, slejte ho do uzavíratelné lahve a vložte do lednice. Pokud je to na vás stále sladké, počkejte další den nebo dva.

Tento proces lze neustále opakovat pouze s tím rozdílem, že speciální zákvas v dalším kolem nahradíte již hotovým fermentovaným nápojem.

Důležité tipy pro přípravu

  • Vodu nevařte v rychlovarné konvici.
  • Nápoj nechte odstát při pokojové teplotě, nejlépe asi 23 °C ve stínu.
  • Využívejte jen nerezové nebo skleněné nádobí.
  • Hotový nápoj uchovávejte v lednici.

S konzumací začněte pozvolna

Pokud jste Kombuchu dosud neochutnali, začněte skonzumací postupně. Je možné, že vaše střevní mikroflóra nemusí dávku nových bakterií z nápoje ihned zvládnout. I když není stanovený žádný limit ani omezení, pijte nápoj s mírou. Dejte tělu čas a najděte optimální množství, které mu bude vyhovovat. Ideálně se doporučuje pít 2 dcl ráno a 2 dcl večer.

 

Nebraňte se trvalé konzumaci

Výhodou tohoto nápoje je, že nemá žádné vedlejší účinky, a to ani při trvalé konzumaci. Proto si ho můžete připravovat pravidelně a neustále ho mít doma po ruce.

Přestože se tam přidává cukr, není tam proto, aby byl nápoj sladší, ale aby podpořil živný roztok k výrobě nápoje. Nápoj se proto doporučuje i diabetikům, protože při delším kvašení cukru výrazně ubývá, a naopak přibývá hodnotných látek. Jelikož ale nápoj obsahuje kofein z čaje a nízký podíl alkoholu (do 1 %), nepodávejte ho dětem mladším 3 let.

Autorka se problematikou dlouhodobě zabývá a čerpá ze svých vlastních zkušeností.