Podzim je tady a s ním přichází i jedno z nejkrásnějších období v roce. Dny se zkracují, vzduch se ochlazuje a příroda se pomalu obléká do nádherných zlatavých, oranžových a červených odstínů. Ačkoli může být přechod z teplých letních dnů na chladnější podzim trochu melancholický, je to také čas, kdy se můžeme těšit na návrat do našich kuchyní, kde se začínají linout vůně pečených jablek, dýní a teplých polévek. Podzimní vaření je totiž o komfortu, útulnosti a také o oslavě sezónních plodin, které nám toto období přináší.
Sezónní plodiny, které nesmí chybět
Podzim je doslova sklizní přírody a naše kuchyně se díky tomu může zaplnit čerstvými a chutnými surovinami, které jsou nyní na vrcholu své sezóny. Mezi ty nejdůležitější podzimní plodiny patří:
Dýně
Dýně je neodmyslitelným symbolem podzimu a zároveň jednou z nejuniverzálnějších surovin. Její sladká, jemná chuť se skvěle hodí do polévek, omáček, pečiva i dezertů. Kromě toho je dýně bohatá na vitamíny A a C, které posilují imunitu, což je na podzim obzvláště důležité.
Tip na recept: Krémová dýňová polévka s kokosovým mlékem. Dýni oloupejte, nakrájejte na kousky a spolu s cibulí a česnekem poduste na olivovém oleji. Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit, dokud dýně nezměkne. Poté rozmixujte dohladka a přidejte kokosové mléko, které dodá polévce jemnost a exotický nádech. Podávejte s opečenými dýňovými semínky a chlebovými krutony.
Jablka a hrušky
Jablka a hrušky jsou dalšími typickými plody podzimu, které můžeme využít na mnoho způsobů. Ať už v dezertech, jako součást salátů, nebo pečené na sladko i naslano. Jsou skvělým zdrojem vlákniny a vitamínu C.
Tip na recept: Pečená jablka plněná ořechy a medem. Vydlabejte střed jablek a naplňte je směsí nasekaných ořechů, skořice a medu. Pečte v troubě při 180 °C, dokud jablka nezměknou. Tento dezert je ideální podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.
Brambory a kořenová zelenina
Podzim je také obdobím brambor a kořenové zeleniny, jako je mrkev, celer, pastinák či řepa. Tyto suroviny jsou základem mnoha tradičních českých pokrmů, ale i v moderní kuchyni najdou široké uplatnění.
Tip na recept: Pečená kořenová zelenina s medovou glazurou. Nakrájejte mrkev, celer, pastinák a červenou řepu na menší kousky, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte péct do trouby. Ke konci pečení je pokapejte směsí medu a balsamika, která jim dodá nádhernou karamelizovanou chuť.
Houby
Podzim je také sezónou houbaření, což je oblíbená a již tradiční česká činnost. Houby jsou nejen chutné, ale i zdravé – obsahují vitamíny skupiny B, minerály a antioxidanty.
Tip na recept: Houbový guláš. Houby očistěte a nakrájejte na větší kousky. Na pánvi orestujte cibuli s česnekem, přidejte houby a poduste je. Poté přidejte mletou papriku, kmín, majoránku a zalijte zeleninovým vývarem. Guláš zhoustne a provoní celý dům. Podávejte s čerstvým chlebem nebo knedlíkem.
Oblíbené podzimní recepty
Podzimní kuchyně je bohatá, výživná a plná chutí, které nás dokážou zahřát a dodat energii v chladnějších dnech. Kromě oblíbených surovin bychom vám rádi představili i několik oblíbených podzimních receptů, které by ve vašem jídelníčku rozhodně neměly chybět.
1) Jablečný koláč s ovesnou drobenkou
Jablečný koláč je klasikou, kterou si každý oblíbí. Tento recept je navíc ozvláštněný ovesnou drobenkou, která mu dodá křupavou texturu a jemnou oříškovou chuť.
Ingredience:
- 4 větší jablka
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 50 g ovesných vloček
- skořice podle chuti
Postup:
Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Z mouky, másla a cukru připravte drobenku, kterou rozdělíte na dvě části. Do jedné části přidejte ovesné vločky. Plátky jablek promíchejte se skořicí a polovinou drobenky. Vložte do formy a posypte zbytkem drobenky s vločkami. Pečte při 180 °C asi 30 minut dozlatova.
2) Dýňové rizoto s parmazánem
Rizoto je skvělý způsob, jak si vychutnat podzimní dýni. Tento recept je jednoduchý a chutný, ideální pro rychlou večeři nebo oběd.
Ingredience:
- 1 menší dýně (hokkaido)
- 200 g rýže na rizoto (arborio)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 ml bílého vína
- 1 litr zeleninového vývaru
- 50 g parmazánu
- olivový olej, sůl, pepř
Postup:
Dýni oloupejte a nakrájejte na kostky. Na pánvi osmahněte cibuli a česnek, přidejte dýni a krátce poduste. Přisypte rýži a orestujte ji, dokud nebude průhledná. Zalijte vínem a nechte odpařit. Postupně přilévejte vývar, dokud rýže nezměkne. Na závěr vmíchejte parmazán, osolte a opepřete. Podávejte s čerstvými bylinkami.
3) Polévka z pečené řepy
Řepa je typicky podzimní zelenina, která je plná vitamínů a minerálů. Tato polévka vás zahřeje a potěší svou nádhernou barvou i chutí.
Ingredience:
- 3 větší červené řepy
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- sůl, pepř, kmín
- olivový olej
Postup:
Řepu zabalte do alobalu a pečte při 200 °C asi hodinu, dokud nebude měkká. Poté ji oloupejte a nakrájejte na kostky. Na pánvi osmahněte cibuli s česnekem, přidejte řepu a krátce poduste. Zalijte vývarem a vařte asi 10 minut. Polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a kmínem. Podávejte s kouskem čerstvého chleba.
Jak využít podzimní úrodu naplno
Podzim je ideální čas na to, abyste si vytvořili zásoby na zimu. Pokud máte přístup k čerstvým sezónním plodinám, zkuste je zavařit, usušit či jinak zpracovat, aby dlouho vydržely. V zimě vás obzvláště potěší třeba právě teplá dýňová polévka nebo polévka z červené řepy pro zahřátí.
Autor při tvorbě článku využil svých vlastních znalostí a zkušeností. Další zdroj inspirace: https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/g2957/easy-fall-dinners/, https://www.gourmettraveller.com.au/recipe-collections/popular-autumn-recipes-14875/
MilanLouda
Jsme redakce portálu Tvojemísto.cz. Milujeme osobní rozvoj i nejrůznější témata, která nás životem provází. Své náměty nám pište na náš redakční email.