Podzim je tu a spolu s ním přichází změna vnitřního rytmu. Navracíme se více k sobě, rozjímání a klidu. Uklízíme zahradu a připravujeme se na zimu, během které se nadechneme pro nové tvůrčí období, jaro. Změna rytmu sebou nese také odlišné nároky našeho těla na stravu. Jak se na to dívá ájurvéda?

Jak se dívá ájurvéda na podzim?

Ájurvéda dělí životní energii podle dóšické konstituce, kterou máme od narození. Třemi druhy jsou:

  • Váta dóša – vzduch a oheň
  • Kapha dóša – voda a země
  • Pitta dóša – voda a oheň

Podle této filozofie se nese podzim ve znamení váta dóši. Zatímco se léto neslo ve znamení ohnivé energie pitta dóša, podzim je chladný a vzdušný, lehký. Podobně jako u sportu nebo i dalších aktivit je vhodné tuto energii vyvážit. Oproti létu, kdy tělu vyhovuje spíše lehká strava, je pro zimu vhodné vybírat:

  • výživná a mastnější jídla bohatá na tuky a bílkoviny,
  • v rozumné míře jsou vhodné mléčné produkty,
  • ořechy a semena,
  • ovoce, jako jsou meruňky, hrušky nebo švestky,
  • ze zeleniny se doporučují brambory, mrkev, řepa, cibule nebo dýně,
  • vhodné je i koření, které prohřeje – skořice, zázvor, kurkuma, pepř,
  • z ájurvédských bylin je dobré zařadit ashwagandhu.

Nevhodná je naopak studená kuchyně a syrová zelenina ve větší míře.

Váta, kapha a pitta

Přihlédnout bychom měli také k již zmíněným třem dóšickým typům, z nichž každý vyžaduje něco jiného.

Váta dóša

Váta, spojená spíše s chladem a klidem, ocení teplé aspekty. Celková péče o tělo horkými koupelemi a oleji by měla být doplněna vhodnou stravou. Tou jsou jídla nebo i nápoje ochucené prohřívacím kořením, jako je již zmíněný zázvor a další. Prospěje i horké ovoce. Dále jsou vhodné luštěniny, především fazole, quinoa a rýže. Ořechy a mléčné produkty v rozumném množství.

Kapha dóša

Zemitá kapha naopak příliš těžkou stravu nepotřebuje. Platí pro ni zlatý střed. Prospějí meruňky, chřest, opět luštěniny, rýže a nejrůznější semínka a v malém množství i ořechy. V tomto případě je vhodná i syrová zelenina a příležitostně také studené jídlo.

Pitta dóša

Ohnivá pitta je naopak ráda za chladnější období, které vyrovná přirozený oheň v těle. Stále se však jedná o chladné počasí. Vedle mléčných výrobků je i zde vhodné ovoce, ale také koření jako kurkuma nebo zázvor a hřebíček. Ze zeleniny jsou to cukety a okurky.

Ájurvéda v sobě zahrnuje komplexní přístup k fyzickému i mentálnímu zdraví, takže lze obdobným způsobem přistoupit i ke sportu a dalším složkám každodenního života.

Autorka článku čerpala z vlastních poznatků a zkušeností.