Rostou vám na zahradě švestky? Nebo máte možnost si je v sezoně u blízkého pěstitele koupit? Neváhejte ani minutu a pořádně se zásobte. Vůbec nejlépe uděláte, pokud je budete jíst neupravené, syrové. V takovém stavu vašemu tělu poskytnou dostatek benefitů, vitamínů a mnoho živin. A už vůbec nepřemýšlejte nad tím, že byste je zbavili slupek, protože prospěšné látky najdeme i v nich. Obohatí váš jídelníček, pomohou při hubnutí, a navíc vás zbaví depresí.

Buďte krásní na těle i na duši

Pokud hubnete, držíte diety či dodržujete zásady zdravého stravování, švestky vás potěší. Mají totiž pouze 62 kalorií, a to na sto gramů. Navíc na sebe ve střevech navazují nadbytečné tuky z jídla. Odvodňují organismus, takže jsou ideální pro ženy v přechodu či pro lidi, kteří trpí tímto problémem.

Ke snídani, svačině a obědu

V sezoně švestek můžete mít jídelníček zas o něco pestřejší. Ne nadarmo se doporučuje jíst ovoce dle sezóny a minimálně si dopřávat ty potraviny (v čerstvém stavu), které jsou dovezené až z druhé strany země. Ke snídani si je můžete dopřát v ovesné kaši či do smoothie, na svačinku je dejte do bílého jogurtu a na oběd si je můžete dopřát na slaný způsob s masem či jako podzimní salát, na který najdete recept níže.

Imunita bude pevná jako skála

Švestky obsahují biologicky aktivní látky, takzvané fytochemikálie, které umí příznivě ovlivňovat lidské zdraví, což znamená i imunitní systém, který by si měl každý z nás podporovat. Zmíněné látky mají antibakteriální a antivirové účinky, které umí chránit tělo před rakovinným bujením, zejména pak trávicího systému.

Napětí a stres stranou

Není divu, že mnoho z nás zažívá stres. Přispívá tomu negativní doba, ale také přicházející pochmurné roční období. Abyste se uvolnili od stresu a napětí, pojídejte švestky. Jsou zdrojem draslíku, hořčíku a vitamínu B a E, které jsou skvělé pro střeva, obranyschopnost, ale i pro nervovou soustavu. Nezapomeňte, že nestačí, když si dáte jednou za týden pár švestek, dopřejte si je každý den.

Recept na podzimní salát se švestkami

Věděli jste, že lze švestky jíst i na slaný způsob? Vynikající jsou s masem, ale také s ledovým a římským salátem. Na tuto pochoutku, kterou si můžete dopřát k večeři nebo jako přílohu k masu, si připravte římský salát, dvě lžíce slunečnicových semínek a pět švestek. Vše nakrájejte na tenké proužky či na čtverečky a připravte si zálivku z 1 lžíce oleje, citronové šťávy, medu, půl lžíce dijonské hořčice a jedné lžíce petrželky. Umíchejte zálivku a přelijte s ní výše zmíněné suroviny.

 

Zdroj inspirace: https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-plums, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-plums-prunes, https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-plums