Tuk je často haněn jako něco škodlivého, čemu bychom se měli vyhýbat. Opak je ale pravdou, je to totiž látka, která je pro naše tělo velmi nezbytná, dokonce i když hubneme. Vždy si ale musíme uvědomit, jaký tuk ve stravě přijímáme.

„Když chceme hubnout a být zdraví, nesmíme jíst tuky.“ Kolikrát jste už slyšeli tento mýtus?

Naštěstí je to dnes už snad vyvráceno a každý spolehlivý nutriční specialista vám potvrdí, že se touto větou nemáteřídit. Naopak naše tělo tuky v dostatečné míře potřebuje. A pokud je nedostává, nikdy se nebude pořádně odbourávat podkožní tuk, kterého se chceme zbavit, ale bude si ho spíše udržovat.

Pozitiva kvalitních tuků v těle

  • Chrání nás před úniky tepla
  • Umožňují vstřebávání některých vitamínů
  • Tvoří se z nich některé hormony
  • Jsou důležitým zdrojem energie
  • Chrání naši pokožku i orgány
  • Zásobují tělo důležitými látkami (rybí tuk, mastné kyseliny)

Jak jste z horního výčtu určitě pochopili, naše tělo potřebuje tuk. Ale je potřeba, abyste se naučili rozeznávat, který našemu tělu prospívá, a který mu naopak škodí.

Nasycené a trans-mastné tuky jsou ty špatné

Neboli trans mastné kyseliny patří mezi ty špatné tuky, kterým bychom se měli vyhýbat. Jsou zdraví škodlivé, protože jsou spojovány se zvyšováním cholesterolu v krvi, vyšším rizikem obezity, ale s větším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Nasycené tuky najdete hlavně v másle, sádle a uzeninách. U rostlin je to například v palmovém a kokosovém oleji. Trans-mastné tuky jsou především v potravinách, jenž mají ztužené tuky. Najdete je hlavně v  rychlém občerstvení, v sušenkách a cukrovinkách, v některém pečivu či polevách a dresinkách. Tyto tuky asi nelze zcela vyřadit, ale snažte se je co nejvíce v jídelníčku omezit.

Nenasycené tuky jsou ty dobré

Naopak tyto tuky jsou tím, co naše tělo potřebuje, a měly by být důležitým zdrojem tuků v naší stravě. Patří sem především omega 3 a 6, které by měly být ale v rovnováze. Od výše zmíněných se liší, protože mají kladný vliv na hladinu cholesterolu. Také podporují srdečněcévní systém a podporují i správnou činnost mozku. Jejich nevýhodou je ale to, že patří mezi esenciální mastné kyseliny, které si tělo neumí samo tvořit, proto je potřeba je přijmout z potravy.

Mezi hlavní zdroje patří tučné mořské ryby, vlašské ořechy, rostlinné oleje (olivový, řepkový, slunečnicový) a olejnatá semínka (mák, slunečnice, sezam, len).

Jaké množství kvalitního tuku přijímat

Už jsme si ujasnili, jaké tuky jsou pro nás dobré, a kterým bychom se měli naopak vyhnout. Ještě bychom se ale měli podívat i na množství, které byste měli denně přijmout. Jak jsme řekli, kvalitní tuky jsou v našem jídelníčku nezbytné, ale neměli bychom to s nimi ani přehánět.

Ideálně by měly tvořit 25-30 % denního energetického příjmu u zdravého jedince. Doporučený příjem je tedy 60-90 g na den. Možná se vám zdá, že to není moc, ale bohatě to stačí, aby to pokrylo naši denní potřebu. Ale příjem je hodně individuální i podle věku a pohlaví i podle dalších aspektů. Chcete-li se kvalitně stravovat a nejste si jistí, jestli to děláte správně, nechte si poradit od odborníka.

Pokud se snažíte zhubnout, je důležité nevyřazovat tuk z jídelníčku. Myslete ale na to, jaký tuk vybíráte a kolik % z celkového denního příjmu tvoří. I u nenasycených tuků je důležité jíst všeho s mírou.

Autorka se tématu dlouhodobě věnuje a vychází ze svých vlastních zkušeností.