Sběr hub a borůvek patří k oblíbeným činnostem v přírodě, který spojuje příjemný zážitek s užitečným výsledkem. Avšak brusinky, které se poněkud nesměle krčí opodál ve stínu lesa, většina z nás přehlíží. Přitom právě ony ukrývají exkluzivní chuť, stejně jako bohatý koktejl zdraví prospěšných látek.
Tipy, jak si vychutnat brusinky
Čerstvé brusinky se dají konzumovat klidně samostatně bez další úpravy. Anebo přihoďte pár bobulí do ranní ovesné kaše či smoohie nápoje. Zajímavě oživí také salátový dresink, případně jimi můžete posypat a ozdobit ovocný salát, kterému rázem propůjčí netradiční a pikantní chuť.
Sušené brusinky mají oproti těm čerstvým vyšší obsah cukru, často jsou navíc doslazované. Dobře oživí zdravé ořechové křupaní, hodí se do domácí granoly a pečiva. Většinu mikroživin si uchovávají lyofilizované neboli mrazem sušené brusinky. V této formě neobsahují takřka žádnou vodu a jsou křehké. Uplatní se například při zdobení dezertů, cukroví nebo pralinek, kterým dodají luxusní nakyslou příchuť.
S čím kombinovat brusinky
Brusinky jsou lehce natrpklé až mírně hořké. Tyto vlastnosti nebudou tak intenzivní, pokud je dosladíte. Spíše než po obyčejném cukru, ale sáhněte raději po javorovém či agávovém sirupu. Brusinky se také velice dobře kombinují s citrusovými plody.
Recept na brusinkové smoothie
Připravte si ½ šálku vody, 1 šálek brusinek, 2 oloupané pomeranče, 1 předem zmražený banán a také 1 až 2 lžíce javorového sirupu.
Do výkonného mixéru nalijte vodu, poté přidejte brusinky, pomeranče a banán. Mixujte, dokud nebude výsledek hladký a krémový. Nakonec doslaďte dle chuti javorovým sirupem. Přelijte do sklenic a ihned podávejte.
Recept na snadnou brusinkovou omáčku
Budete potřebovat 4 šálky čerstvých nebo mražených brusinek, 250 ml vody a 200 g cukru.
Brusinky opláchněte a vyřaďte špatné kusy. Prozatím odložte stranou. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Do hrnce nasypte brusinky, snižte teplotu a dalších zhruba 10 minut povařte. Většina bobulí by měla během této doby prasknout. Před podáváním dejte vychladit.
Brusinkovou omáčku můžete dochutit například špetkou skořice, pomerančovou kůrou nebo přidat menší množství borůvek pro sladší chuť. Je vynikající zejména ke zvěřině, domácí paštice, na steaky či k plísňovým sýrům.
Recept na růžičkovou kapustu s brusinkami a tymiánem
Připravte si 450 g růžičkové kapusty, 1 šálek čerstvých brusinek, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce javorového sirupu, 1 lžíci čerstvého najemno nasekaného tymiánu, sůl a pepř dle chuti.
Růžičkovou kapustu očistěte a nakrájejte na poloviny. Ve větší míse ji smíchejte s olivovým olejem, tymiánem, solí a pepřem. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 10 minut. Po uplynutí doby vmíchejte brusinky a dalších 10 minut pečte. Nakonec přendejte na talíř a pokapejte javorovým sirupem.
Růžičková kapusta s brusinkami se hodí hlavně jako příloha například ke grilovanému masu.
Co dalšího vyrobit z brusinek
- čistou brusinkovou šťávu
- brusinkový džus
- kompot z celých brusinek
- kandované brusinky
- brusinkovou marmeládu
- brusinkové želé
- brusinkový likér
Jak zamrazit brusinky
Čerstvé brusinky, které neplánujete během týdne od sklizně spotřebovat, můžete zamrazit. Bobule prohlédněte a vyberte pouze pevné a zcela zdravé kusy. Opláchněte je pod proudem vody a nechte oschnout. Nakonec je nasypte do vzduchotěsné potravinové krabičky nebo zipového sáčku a uložte do mrazáku. Skladovat je můžete až 1 rok.
Zdroje inspirace: https://www.delishknowledge.com/healing-cranberry-smoothie/, https://www.prevention.com/food-nutrition/a41835156/health-benefits-of-cranberries/, https://www.simplyrecipes.com/recipes/cranberry_sauce/, https://www.tasteofhome.com/collection/recipes-with-cranberries/