Jedno z nejrozšířenějších koření indické kuchyně, kurkuma, se může pochlubit nejen výtečnou chutí. Lidskému tělu toho totiž nabízí daleko více, od zmírňování depresí přes lepší trávení až po odstraňování problémů s akné. Jaké jsou další důvody, proč byste měli kurkumou ozvláštnit připravované pokrmy?

Co je to vlastně kurkuma

Kurkuma, mezi některými známá také pod označením indický šafrán, je koření, které se získává usušením mletého oddenku kurkumovníku dlouhého. Ceněná je kurkuma nejen pro svoji nevšední chuť, ale také pro svůj obsah vitaminů, minerálních látek a flavonoidu kurkuminu. Obsažené látky společně pozitivně působí v mnoha ohledech na lidské tělo. Charakteristická je pro toto koření žlutá barva a chuťově se nejčastěji přirovnává ke kombinaci pepře s hořčicí.

Jaké jsou účinky kurkumy?

Kurkumin, který se v tomto žlutém koření nachází, působí jako přírodní protizánětlivá sloučenina, která je ceněná zejména v boji proti různým vetřelcům v těle. Velmi důležitý je kurkumin i pro prevenci nemocí, jako je rakovina, srdeční choroby nebo Alzheimerova choroba. Stejně tak je kurkuma schopná bojovat proti zánětu a chrání tělo před volnými radikály. Jedná se totiž o velmi silný antioxidant, který zároveň stimuluje působení dalších antioxidantů.

Dostatečný příjem kurkumy ovlivňuje i vitalitu organismu, a především pohybového aparátu. V neposlední řadě kurkuma zlepšuje paměť a taktéž bylo prokázáno, že je schopná zmírňovat deprese. Jedná se tak o přírodní antidepresivum, které mimo jiné snižuje hladinu stresu. Zejména mladší jedinci ocení kurkumu v boji proti akné, snižuje totiž zánět a zabraňuje ucpávání pórů.

Tipy na recepty s kurkumou

Pokud patříte k milovníkům indické kuchyně, máte vyhráno. Kurkuma je součástí kari koření, které se nachází v téměř každém indickém pokrmu. Jedním z nejvyhledávanějších jídel je kuře na kari, ke kterému se jako příloha podává rýže. Dalšími oblíbenci jsou kuřecí tikka masala, kde se nachází jak kari, tak samotná kurkuma, nebo cizrnové kari, které je pro změnu inspirované asijskou kuchyní. Stejně tak je možné kari koření použít pro dochucení jakéhokoliv druhu masa, polévek i zeleniny. Buďte však poměrně opatrní, jelikož se jedná o opravdu intenzivní koření, tak to s ním příliš nepřehánějte.

Zejména v posledních letech se stává velmi populární nápoj, který je směsí obsahující kurkumu, černý pepř a skořici se zázvorem. Posiluje imunitní systém a zlepšuje funkci žaludku i střev. Variant nápoje existuje hned několik a přezdívá se mu „zlaté mléko“.

Kurkuma jako součást doplňků stravy

Kromě pokrmů a zlatého mléka lze kurkumu svému tělu dopřát i formou doplňků stravy. Konkrétně se prodávají kurkumové kapsle, které se obvykle doporučují užívat pro utužení celkového zdraví, ale též jako doplněk pro dobrý stav kloubů či kostí. Nabízené kapsle jsou vhodné i pro vegetariány a vegany a pořídit se dají jak v lékárně, tak ve specializovaných obchodech se zdravou výživou nebo sportovními doplňky. Taktéž se kurkuma formou kapslí doporučuje pro udržení normální hladiny cholesterolu nebo pro správnou funkci plic.

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.