Pěkná a mladistvá pleť je snem snad každé ženy a v každém věku. Ano, můžete se mazat drahými krémy, největší službu ale stejně prokáže správná výživa. Takže, pokud vsadíte na výživu, jaké potraviny byste měli mít na talíři co nejčastěji? Uvidíte, že se změnou stravy budete zářit uvnitř i navenek.
Bobuloviny jako zásobárna antioxidantů
Antioxidanty hrají důležitou roli v anti-age jídelníčku. Na obnovu pokožky nejlépe působí látky zvané karotenoidy, které se nacházejí především v červeně a oranžově zbarvených potravinách rostlinného původu. Najdete je například v dýni, mrkvi, červených paprikách, batátech. Karotenoidy chrání pokožku před poškozením způsobeným sluncem a toxiny ze životního prostředí a mají protizánětlivé účinky na organismus, což dokládá řada studií.
Antioxidanty zvané antokyany, které se zase vyskytují v borůvkách, brusinkách a dalších bobulovinách, se považují za skutečný elixír mládí. Chrání nás před škodlivými volnými radikály, podporují zdraví cév a zabraňují ztrátě kolagenu.
Banán na otoky
Zadržování vody v těle má za následek nevzhledné otoky, kvůli kterým vypadáme starší, unavenější a silnější. Zavodněný organismus je třeba detoxikovat. Potraviny bohaté na draslík pomáhají vyplavovat přebytečnou vodu, která způsobuje oteklý obličej. Proto často jezte brambory, mandle, luštěniny, cuketu, hrozny, meruňky, brokolici, datle, fíky nebo špenát. Nezapomeňte, že proti zavodňování pomáhá i pravidelný pohyb a dostatečný pitný režim.
Proti vráskám avokádo a ryby
Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny podporují elasticitu pokožky. Díky tomu je obličej „šťavnatý“ a vyhlazený. Zásobují ho totiž zdravými tuky, které nejen kožní buňky potřebují ke svému fungování. Tuky jsou navíc zásadní i pro odolnou kožní bariéru, která kůži chrání mimo jiné i před ztrátou vláhy. Nejvíce zdravých tuků najdete v tučných mořských rybách, vlašských ořeších, chia a lněných semínkách, avokádu a rostlinných olejích, především v kokosovém a olivovém. Avokádo zároveň obsahuje živiny, které mohou zabránit negativním projevům stárnutí kůže.
Vitamin C na všechno
Vitamin C je další super skvělý antioxidant. Proto, když začnete každé jídlo malým zeleninovým salátem, uděláte pro svoje zdraví i krásu maximum. Tento vitamin totiž stimuluje i tvorbu kyseliny hyaluronové. Ta má na svědomí mladistvou a vypnutou pokožku. Nejvíce jej najdete v kysaném zelí, brokolici, paprice, špenátu, kapustě nebo mangoldu. Z ovoce pak samozřejmě v citrusových plodech, jahodách, kiwi nebo kaki.
Kvůli kolagenu maso, šlachy i chrupavky
Ne každý jí maso, a už vůbec ne mnoho lidí do sebe vsouká i šlachy a chrupavky. Nicméně kolagen, jemuž vděčíme za zdravou a hydratovanou pokožku, je součástí těla i některých živočichů. Právě těch, které se na našem jídelníčku objevují poměrně často. Najdete ho hlavně ve šlachách, kostech, kůži, vazivu, pojivových tkáních či vnitřnostech.
Pokud jsou pro vás tyto části nepoživatelné, zkuste alespoň silné masové vývary, smažená játra nebo zabíjačkové pochoutky. Kuře jezte ideálně i s kůží, chrupavkami a šlachami.
Kolagen ale najdete i v rostlinné stravě, například v sóje, olivách, semínkách, fazolích, sladkých bramborách, zelí či avokádu.
Neochuzujte se o krásu! Dobrou chuť!
Zdroj informací: Kondice, Speciál jóga. 2024.
Jana Brandtlová
Jsme redakce portálu Tvojemísto.cz. Milujeme osobní rozvoj i nejrůznější témata, která nás životem provází. Své náměty nám pište na náš redakční email.