Mikrotenový sáček na každém kroku a v každém obchodě. V posledních letech se sice objevily rozložitelné alternativy, avšak tou nejekologičtější stále zůstává pytlík ušitý z materiálu, který už doma máme. Odlehčeme přírodě a vytvořme si něco pěkného pro každodenní používání.

Situace v číslech

Mikrotenový sáček je nadále nerecyklovatelný. Pokud je vyhozen do kontejneru pro třídění plastů, končí na skládce nebo ve spalovně.

Jak jsem zjistila, pouze v Česku spotřebujeme ročně 4 miliardy mikrotenových sáčků. Sami si spočítejte, kolik sáčků si vezmete při jednom nákupu a jaká je vaše celková spotřeba za rok. Kdybych si to spočítala pro sebe, se svou spotřebou zeleniny a ovoce, musela bych ročně použít několik set sáčků. Právě proto je tu alternativa, kterou je látkový, znovupoužitelný pytlík.

Jak ušít sáček na zeleninu a ovoce

Připravila jsem pro vás návod. Potřebovat budete starou záclonu. Výhodou tohoto materiálu je především jeho lehkost, takže sáček při nošení v kabelce prakticky nepocítíte, a také jeho prodyšnost – na rozdíl od igelitového sáčku bude jídlo dýchat. Kromě záclony si připravte:

  • papír, tužku, nůžky
  • krejčovský metr nebo pravítko
  • stehovku, jehlu, šicí stroj, polyesterovou nit
  • spínací špendlík a tkaničku

Pokud nemáte šicí stroj, můžete sáček ušít v ruce. Výhodou záclony je, že se netřepí, takže okraje nemusíte entlovat.

Na papír si narýsujte velikost sáčku krát dva, tedy pro obě strany. K horní části připojte tři centimetry navíc, které budete zahýbat. Střih vystřihněte. Přiložte na záclonu a přichyťte špendlíky. Vezměte si jehlu se stehovkou a střih obšijte velkými stehy, zvláště pečlivě vyznačte rohy.

(Pokud jste si jisti v kramflících, můžete část s předstehováním vynechat a přišpendlený střih pouze obstřihnout. V takovém případě je potřeba dodržet přesah všude stejný.)

Vyndejte špendlíky. Předlohu nastehovanou na zácloně obstřihněte s centimetrovým okrajem.

Horní část, tedy tu, kde bude zavazování, přehněte o dva centimetry a prošijte. Během přehýbání zahněte okraj dovnitř, aby později nevyčuhoval. Stejný okraj přehněte ještě jednou o dva centimetry a opět prošijte. Tím jste vytvořili tunýlek, do kterého se navlékne později tkanička.

Záclonu nyní přehněte na půl tak, aby byla rubová strana švu vně. Prošijte po obvodu. Začněte šít ve spodním rohu, kde je přehyb sáčku. Sešijte spodní stranu a následně boční. Než šití ukončíte, prošijte pod tunýlkem sáček několikrát tam a zase zpátky, aby byl spoj v namáhaném místě zpevněn. Stejně tak můžete prošít již samotný rožek.

Obraťte švem dovnitř, do spínacího špendlíku přichyťte tkaničku a provlečte tunýlkem.

TIP: Při šití můžete experimentovat s nejrůznějšími barvami nitě, záclonu barevně proštepovat a vybrat zajímavé tkaničky, abyste vytvořili jedinečný originál.

Alternativa na pečivo

Záclonový sáček lze využít i na pečivo, ale pokud si přece jen potrpíte na uzavřenější skladování, zkuste sáhnout po jiném materiálu. Vhodnou alternativou může být průsvitná padákovina či jakákoli jemná a lehká tkanina.

Článek vychází z mých vlastních poznatků a zkušeností.