Původem čínské ovoce se na pultech českých supermarketů usídlilo již před několika lety. Vyhledávané je jak pro svoji chuť, tak pro svoji přijatelnou cenu. Věděli jste například, že kiwi obsahuje více vitaminu C než pomeranč?

Zajímavosti spojené s původem kiwi

Rostlinka, z níž se následně vypěstovalo takové kiwi, jaké známe dnes, pochází z Číny, odkud se počátkem 20. století dostala na Nový Zéland. Zde došlo nejen ke změně názvu na „čínský angrešt“, ale také ke zušlechtění rostlinky a zahájení pěstování ve velkém. Problém však představoval název „čínský angrešt“, a to zejména v USA, proto se podle novozélandského ptáka ovoce přejmenovalo na kiwi. Zhruba v 80. letech 20. století se toto exotické ovoce rozšířilo po celé Evropě a stalo se tak běžným artiklem v každém obchodě. Na Novém Zélandu taktéž došlo k rozšíření odrůd, dnes jich je známo kolem padesáti.

Jaké jsou vyhledávané odrůdy kiwi?

Základní odrůdou je zelené kiwi, které je zároveň tou nejlevnější variantou a dá se nejsnáze vypěstovat. Typický je oválný vzhled, chlupatá hnědá slupka se zelenou dužinou. Čím měkčí zelené kiwi je, tím je zralejší a sladší. Zejména v posledních letech se s velkým úspěchem setkává zlaté kiwi, které je o něco nákladnější, a to proto, že vyžaduje důkladnější péči během pěstování, například ruční sběr, a taktéž je sladší než jeho zelená verze.

Mezi jedny z nejnovějších odrůd patří červené kiwi, které vzhledově na první pohled připomíná to zlaté, taktéž jej pokrývá slupka bez chloupků. Po rozpůlení na vás čeká zelená až zlatá dužina, která je pouze u středu zbarvená červeně.

Zdravotní přínosy konzumace kiwi

Díky tomu, že plody obsahují vysokou míru vitaminu C, jsou schopny posilovat lidskou imunitu. Mezi další prověřené benefity kiwi se řadí snižování oxidačního stresu, s nímž se v současné době potýká značná část populace, a eliminace volných radikálů v těle. Stejně tak dokáže snižovat krevní tlak a udržovat jej ve zdravé normě, která tak minimalizuje riziko mrtvice či jiných srdečních onemocnění. Pozitivní zdravotní přínosy má kiwi i na trávení, jelikož zahrnuje hodně vlákniny, díky čemuž je taktéž schopné snižovat škodlivý cholesterol. V neposlední řadě kiwi přispívá ke zdraví očí, k léčbě astmatu anebo k odstranění zácpy.

Jakým způsobem kiwi servírovat?

Téměř všichni konzumují kiwi bez slupky, ta je však zdravotně nezávadná, proto se dá jíst společně s dužinou. Vůbec nejsnáze si kiwi dopřejete tak, že jej rozpůlíte a ze slupky pomocí lžičky vydlabete dužinu. Ideální denní příjem představuje jedno až dvě kiwi, protože stejně tak, jako obsah velké dávky vitaminů a minerálních látek, v sobě ukrývá spoustu cukru. I z toho důvodu si většina lidí kiwi dopřává samostatně, nikoliv zahrnuté v některých receptech. To však neznamená, že žádné recepty s kiwi neexistují, ba naopak!

Chcete-li se trochou cukru obdarovat, vyzkoušejte například jablečné smoothie s kiwi a špenátem, které poslouží jako senzační dopolední svačina. Taktéž si můžete připravit chia pudink s kiwi nebo kiwi muffiny, které jsou hotové do hodiny, a přitom se jedná o chutnou svačinu na cesty i pohoštění pro návštěvy.

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí problematiky.