Zero waste je životní styl zaměřený na minimalizaci produkce odpadu a opětovné využívání zdrojů. Jedním z míst, kde můžeme tento princip efektivně uplatnit, je právě kuchyně.

Výhody zero waste kuchyně

Mezi hlavní výhody zero waste kuchyně patří ochrana životního prostředí. Snížením množství odpadu přispíváme k ochraně přírodních zdrojů a snižujeme množství odpadu, který končí na skládkách. Další výhodou je úspora peněz. Nakupování v maxi baleních a opětovné použití obalů totiž často vede k úsporám. Zero waste kuchyně také často pracuje s čerstvými a nezpracovanými potravinami, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Dalším benefitem je podpora místních výrobců a zemědělců. Nakupování na místních trzích a farmách podporuje místní ekonomiku a snižuje uhlíkovou stopu spojenou s přepravou potravin.

Nevýhody zero waste kuchyně

Samozřejmě, že zero waste kuchyně má i své nevýhody. Mezi ty největší patří časová náročnost. Příprava vlastních potravin a hledání alternativ k jednorázovým obalům může být časově náročné. Další nevýhodou jsou počáteční investice. Jedná se o investice do opakovaně použitelných obalů či nádob.

Přechod na zero waste kuchyni vyžaduje určitý závazek a změnu návyků. Prvním krokem je nakupování bez obalu. Hledejte obchody, které takovou možnost nabízejí. V takovém případě si můžete přinést vlastní nádoby a tašky a nakupovat suroviny jako rýži, těstoviny, ořechy či koření přímo do nich. Dále je důležité využít každou část potravin. Nevyhazujte zbytky jídla – slupky zeleniny můžete použít do vývarů a zbylé ovoce do smoothie nebo marmelád. Vhodné je také vytvořit si pro organické zbytky vlastní kompost.

Praktické tipy pro zero waste kuchyni

Dalším krokem k zero waste kuchyni je pěstování vlastních bylinek a zeleniny. Díky tomu získáte čerstvé ingredience a snížíte spotřebu balených produktů. Využívání opakovaně použitelných nádob a obalů je také důležité. Investujte do opakovaně použitelných nádob, voskových ubrousků a sklenic na skladování potravin. Vyhněte se jednorázovým plastům a fóliím.

Plýtvání jídlem můžete předcházet i plánováním jídelníčku a nákupního seznamu. Kupujte pouze to, co skutečně potřebujete a co stihnete spotřebovat. Ideální je také používání látkových ubrousků a ručníků místo papírových. Nahraďte papírové ubrousky a kuchyňské utěrky látkovými, které můžete opakovaně prát a používat.

Recyklace a znovupoužití

Důležitou součástí zero waste kuchyně je také recyklace a znovupoužití materiálů. Plastové obaly, sklenice a plechovky by měly být správně tříděné a recyklované. Zvažte na uskladnění potravin použití starých sklenic od džemů nebo omáček. Staré látky a oblečení lze pro změnu přeměnit na utěrky nebo nákupní tašky. Tímto způsobem můžete minimalizovat odpad a současně dát starým předmětům nový život.

 

ZDROJE INSPIRACE: https://sustainablereview.com/10-practical-steps-in-creating-a-perfect-zero-waste-kitchen/, https://theminimalistvegan.com/zero-waste-kitchen/, https://www.about.sainsburys.co.uk/~/media/Files/S/Sainsburys/WLSM_HANDBOOK_LR_221.pdf