Jablka jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, které se navíc na českém trhu řadí k těm nejlevnějším. Plody skvěle chutnají, ale hlavně obsahují značné množství zdraví prospěšných látek. Na jaké konkrétní benefity se můžeme těšit, zařadíme-li pravidelnou konzumaci jablek do svého jídelníčku?
Výjimečné složení jablek
Jablku se přezdívá král ovoce a v dávných dobách jej pěstovali a hojně konzumovali již starověcí Římané. Postupem času se jabloň rozšířila do celého světa a nyní jsou její plody ceněné pro vysoký obsah vitaminů, minerálních látek i ovocných kyselin. Konkrétně se jedná o vitamin C, A, B, E nebo K, vlákninu, vápník, fosfor, hořčík a draslík. Naopak nízký je v jablku obsah tuků. Třísloviny neboli taniny hojně obsažené v jablku se chlubí protizánětlivými účinky, najdeme je jak v běžných odrůdách jablka, tak v jeho exotičtější podobě, granátovém jablku. Nejvýraznější podíl zdraví prospěšných jablek je v těch lokálních, nikoliv dovážených z ciziny.
Výhody konzumace jablek
Z důvodu vysokého obsahu vlákniny pomáhají jablka snižovat nebezpečný cholesterol v těle a zamezují jeho vstřebávání. Stejně tak obsažená vláknina blahodárně působí na trávicí trakt, zamezuje vzniku zácpy či jiných střevních potíží. Proslulá jsou jablka i vysokým množstvím energie, kterou jsou schopná lidskému tělu během mžiku předat. Především díky obsaženému cukru zvládnout dodat člověku více energie než káva, a to navíc zdravější formou. Doporučují se tak jako ranní či dopolední svačina nebo odměna po vydatném sportovním výkonu. Pomocnou ruku jsou jablka schopná nabídnout i v boji proti astmatu, rakovině nebo cukrovce.
Tipy na konzumaci jablek
Jablka v temnu a chladu vydrží až několik měsíců, s postupem času se však snižuje účinnost obsažených látek, proto by se ovoce nemělo skladovat déle, než je opravdu nutné. Možností, jak konzumovat jablka, je nespočet. Jedná se o velmi oblíbenou přísadu do kynutých koláčů, buchet nebo ovocných šťáv. Především v zimních měsících spousta domácností kupuje lyofilizované neboli mrazem sušené granátové jablko, které se může pochlubit téměř stejným obsahem zdraví prospěšných látek jako čerstvý plod. Mimo granátová jablka se pravděpodobněji setkáme se sušenými křížalami, nikoliv s lyofilizovaných jablkem.
Jako prevence proti výše zmíněným nemocem skvěle slouží jablečná šťáva nebo jablečný mošt. Ten je možné zakoupit jak průmyslově vyrobený, tak zhotovený z domácích jablek. Pravidelné popíjení jablečných šťáv snižuje nezdravý tuk i cholesterol v těle. Rozhodně neprohloupíte, přidáte-li ke šťávě z jablek plody góji. Jedná se o superpotravinu, která v kombinaci s jablkem vytváří nejenom senzační kombo chutí, ale také příznivě zasahuje do činnosti lidského těla. Mezi pozitivní účinky góji se řadí například zpomalení stárnutí, odbourání stresu anebo posílení zraku.
Výbornou volbou jsou však i ovocná smoothie, která obsahují jablko, nebo klasické jablečné pyré.
Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.