Je pro vaše děti zelenina sprosté slovo nebo dokonce spouštěč dávicího reflexu? Pokud každý pokus o aplikování zeleniny nebo jiného zdravého pokrmu do těla vašeho dítěte znamená předem prohraný boj, nezoufejte, s našimi radami vám do žil vlijeme naději, že do něj nějaký ten vitamín pravděpodobně nakonec dostanete.

Na jednu stranu chápeme, že zelenina nemá šanci konkurovat sladkým pokrmům, které jsou vysoce průmyslově upravované, takže jejich chuť a vzhled je doslova balzám na chuťové pohárky nejen dětí. Je ovšem zbytečné vysvětlovat, kterému jídlu by měla být dávána přednost, a to zejména právě u dětí. Pokud ovšem pomineme pro děti nepříliš atraktivní chuť zeleniny, zaměřme se v prvé řadě na to, co je viditelné na první pohled, a to opravdu široká škála barev, které různé druhy zeleniny nabízí.

Zapojte děti do přípravy

Při přípravě zeleniny dejte průchod své fantazii. Některé druhy jsou kromě toho, že jsou barevné, také přirozeně sladké, což děti jistě ocení. Například žlutá, červená nebo fialová paprika, oranžová mrkev, červené rajče nebo žlutá kukuřice může být nejen chutná, ale i oku lahodící.

Kombinace všech možných barev zeleniny, navíc připravené tak, aby nebyla jen fádně nakrájená a položená na talíř, musí zaujmout i zarytého odpůrce čehokoliv třeba jen vzdáleně zdravého. Vezměte si k ruce vykrajovátka a napichovátka a s jejich pomocí naaranžujte krásný zeleninový talíř, který bude i skvěle vypadat. Není nutné na něm dětem předložit jen zeleninu. Doplňte ji ovocem, sýry, ořechy, dobrým pečivem nebo například jedlými květy a různými dipy z jogurtu nebo smetany. Sestavte jim na talíři různé obrazce, které budou lákat k ochutnání.

Začněte u sebe

Pokud začnete s podáváním zeleniny už od útlého věku, budete mít menší problém dostat do nich vitamíny v pozdějších letech. Jděte jim příkladem a nebuďte každou chvíli viděni s párkem v rohlíku nebo čokoládovou tyčinkou, děti se učí nápodobou, a pokud budete zdravý životní styl preferovat i ve vašem případě, máte napůl vyhráno.

Zeleninu je navíc možné protlačit téměř ke každému jídlu – na snídaňový chléb, do toustu nebo jako přílohu k obědu nebo večeři. Nebojte se přidat pár kousků zeleniny ke každému jídlu, děti si na to rychle zvyknou, a i kdyby měly ochutnat jen jeden kousek, je to pro nás malá výhra.

Tvořte umělecká díla na talíři

Zapojte děti do přípravy zeleninových jídel. Když věnují svůj čas aktivitě, která je navíc bude bavit, je mnohem větší naděje, že vlastnoručně vytvořené jídlo ochutnají. Navíc děti mají mnohdy mnohem bujnější fantazii a možná se budeme divit, jaká zvířata, panáčky nebo domečky ze zeleniny a ovoce dokážou na svém talíři vytvořit.

Pokud máte pocit, že už jste vyzkoušeli opravdu všechno a s úspěchem jste se nesetkali, zkuste přistoupit sice k méně férovému jednání, ale efektivnímu. Zelenina se dá úplně v pohodě ukrýt do mnoha pokrmů, a to jak slaných, tak sladkých. Děti nemají šanci rozeznat najemno nastrouhanou cuketu v mletém mase nebo omáčce, avokádo v kakaovém krému do dezertů nebo mrkev a červenou řepu v čokoládovém koláči.

Zakamuflujte zeleninu do jiného pokrmu

A co se týče neoblíbené zelené barvy, ani tady není vše ztraceno – takový mechový dost z čerstvého špenátu musí zaujmout i zaryté odpůrce zeleniny. A pokud některé druhy rozmixujete spolu s ovocem a trochou mléka nebo vody, případně medem, máte rázem lahodný nápoj plný vitaminů. Ozdobné doplňky jako brčko, kousek ovoce nebo paraplíčko rozhodně nemůžou uškodit.

S přípravou zeleniny si zkrátka musíte vyhrát, do ruky vražená mrkev nemůže nikdy konkurovat obloženému talíři ve tvaru oblíbeného zvířete nebo sladkému smoothie se zakamuflovanou červenou řepou nebo špenátem. Udělejte z pestré palety barev, které nám zelenina nabízí, tajnou zbraň proti vašim malým bojkotářům všeho zdravého.

 

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí a zkušeností.