Způsob stravování má přímý dopad na naše fyzické a psychické zdraví. A zatímco ze zdravé a vyvážené stravy se tělo raduje, jídelníček s přemírou rafinovaných cukrů a průmyslově zpracovaných potravin organismu příliš nesvědčí. Pokud se potýkáte s dlouhodobým zánětem, můžete zkusit najet na protizánětlivý jídelníček. Výsledky vás příjemně překvapí.

Není zánět jako zánět

Hned na úvod je třeba poznamenat, že zánět nemusí být vždy a za každých okolností špatný. Naopak, často je zánět dokonce důležitý. Jedná se zejména o ty případy, kdy je třeba povzbudit přirozenou obranyschopnost organismu, aby se lépe vyrovnala s přítomností infekce. Krátkodobý zánět je také hnací silou, která urychluje zotavení v případě rozličných typů poranění.

Na druhou stranu existuje i tzv. dlouhodobý neboli chronický zánět. A jak již jeho název naznačuje, jedná se o dlouhodobou zánětlivou reakci, která může tělo naopak oslabit a učinit ho náchylnějším k různým onemocněním (od vysokého krevního tlaku až po rakovinu). V takovém případě není tento stav příliš žádoucí. Na řadu proto přichází konzultace s lékařem, ale něco pro své zdraví můžeme udělat i my sami. Například pokud do jídelníčku zařadíme potraviny s protizánětlivými vlastnostmi.

Protizánětlivé potraviny

Mnohé potraviny jsou doslova nadupané cennými mikroživinami a mohou se pochlubit i silným protizánětlivým účinkem.

V jídelníčku by měly objevit především tučné druhy ryb, kam náleží například makrela, losos či sleď. Vynikají totiž vysokým obsahem tzv. zdravých tuků, které jsou výživou pro mozek a blahodárně působí i na celý kardiovaskulární systém včetně srdce.

Protizánětlivý efekt vykazují rovněž některé druhy ovoce a zeleniny. Svými účinky poutají pozornost především rajčata, papriky, brokolice, listová zelenina a pochopitelně i česnek. Velice prospěšná je rovněž konzumace lesního ovoce a třešní, z exotičtějšího ovoce bychom měli sáhnout po avokádu a olivách.

Vynikajícím pomocníkem v boji proti zánětům je zelený čaj. Ten má ostatně celou škálu prospěšných účinků na lidské zdraví, a navíc je oblíbený pro povzbuzující efekt.

Velice slibné výsledky vykazují také některé houby. Jejich účinky jsou známé již dlouho, své místo mají odpradávna například v tradiční čínské medicíně a v současnosti se jejich vlastnosti potvrzují i moderními vědeckými výzkumy. Pozornost poutají hlavně obsahem tzv. beta glukanů, které přispívají ke správné funkci imunitního systému, a proto mohou být účinné i v případě přítomnosti chronického zánětu v těle.

Protizánětlivý efekt vykazuje v neposlední řadě i některé koření. Při přípravě jídel se doporučuje používat především kurkumu, zázvor, chilli, skořici, křen a hřebíček.

Potraviny, které mohou zhoršit zánět

Zatímco mnohé potraviny jsou prospěšné a v jídelníčku by měly mít své místo, existují i takové, které mohou naopak dlouhodobý zánět ještě více zhoršit.

Je třeba si hlídat příjem rafinovaných cukrů, které jsou hojně obsaženy nejenom v cukrovinkách a doslazovaných limonádách, ale najdeme je například v bílém pečivu. Při protizánětlivém stravování je vhodné omezit také alkohol, smažená jídla, stejně jako potraviny z bílé mouky a průmyslově zpracované maso (například uzeniny).

Autorka při tvorbě článku využila svých vlastních znalostí problematiky a veřejně dostupných informačních zdrojů.