Chessecake je oblíbeným dezertem už i u nás v české kotlině. Proto jsme si pro vás připravili speciální recept, který by mohl potěšit vaše chuťové pohárky. Zkuste brownies chessecake s ovocem, který nadchne i vaše hosty při odpolední víkendové siestě. Recept je úžasý i pro bezlepkáře.

Brownies chessecake

Budete potřebovat:

  • 300 g hořké čokolády bez mléka
  • 200 g bezmléčného tuku Alsan nebo Promienna a trochu ho dejte i pod pečící papír do formy
  • 100 g mletých mandlí
  • 40 g kakaového prášku bez lepku
  • špetku soli
  • 1/2 kávové lžičky jedlé sody
  • 3 vejce vel. L
  • 150 – 200 g kokosového cukru
  • hrst letního ovoce, omytého a osušeného
  • 2 x Lipánek bez laktózy
  • 1 vejce vel. M
  • dortová forma o průměru 26 cm
  • pečící papír na vyložení

Postup:

Troubu nahřejte na 180°C. Formu na dort potřete trochou tuku, aby pečící papír dobře přilnul. Pak ji vyložte papírem.

Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s kousky tuku a promíchejte tak, aby vznikla hladká čokoládová hmota. Odstavte a nechte krátce vychladnout.

Mleté mandle prosejte do misky s kakaem. Přidejte sůl a sodu, a pak promíchejte, aby vznikla hladká čokoládová hmota. Odstavte a nechte krátce vychladnout.

Mleté mandle prosejte do misky s kakaem, přidejte sůl a sodu, promíchejte. Vejce s cukrem šlehejte do hedvábné pěny asi 9 minut, než se cukr rozpustí.

K vaječné směsi přidejte zchladlou čokoládovou směs a prošlehejte, dokud se nespojí. Pak přisypte mandlovou směs s kakaem a už jen lehce promíchejte silikonovou stěrkou. Hladké těsto vlijte do dortové formy.

Lipánky prošlehejte s vejcem dohladka a lžící pokládejte kopečky na čokoládové těsto. Pak lžící nebo špejlí vytvořte vír, aby se čokoládové těsto dostalo mezi bílé. Položte navrch ovoce a v troubě pečte 30 – 35 minut. Chessecake by měl být trochu třesoucí se, naopak korpus má být pevný. Nakonec nechte dort vychladnout na mřížce.

Napište, jak vám chutnal.:)